livios logo

Zo wordt je bouwavontuur geen juridische lijdensweg

Nog dikwijls zien mensen hun bouwavontuur uitmonden in een juridische lijdensweg. Dat zorgt niet alleen voor vertraging, maar ook voor extra kosten. En dat terwijl je veel problemen kan vermijden. Gregory Grouwels, advocaat en vennoot bij Monard Law, geeft zes tips voor een zorgeloos bouwtraject.

gregory grouwels

Gregory Grouwels (Monard Law): "Een sluitend geschreven contract met je aannemer is cruciaal. Daarbij moet aandacht gaan naar de prijsvorming, de opvolging van de werken, de bouwtermijnen en de verzekeringen."

Foto Monard Law
  

bouwplannen architect vooruitziend bouwen

"Ga in zee met een architect die je vertrouwt en het hele proces opvolgt. In principe heeft de architect altijd de volledige opdracht."

Foto Livios
  

passiefhuis arkana

"Zorg dat je na betaling altijd een ontvangst- of overschrijvingsbewijs kan voorleggen. Verricht betalingen liefst via je bank."


  

1. Kies de juiste bouwpartners

“Ga in zee met een architect die je vertrouwt en het hele proces opvolgt. In principe heeft de architect altijd de volledige opdracht. Daar wordt soms van afgeweken, maar dat is niet aan te raden. Hetzelfde geldt voor je aannemer: vraag referenties en informeer je.”

2. Maak goede afspraken

“Een sluitend geschreven contract met je aannemer is cruciaal. Daarbij moet aandacht gaan naar de prijsvorming, de opvolging van de werken, de bouwtermijnen en de verzekeringen. Leg vast dat je aannemer aansprakelijk is voor schade bij de buren."

"Ook de aansprakelijkheidstermijn voor verborgen gebreken mag niet onredelijk kort zijn. Twee à drie jaar is een goed uitgangspunt. Overweeg een bemiddelingsbeding, waarin beide partijen aangeven om altijd eerst te streven naar een onderhandelde oplossing.”

“Wie zich goed informeert, kan samen met de aannemer de aannemingsovereenkomst aanpassen. Maar als het project complexer wordt, kan een advocaat het contract nalezen en ervoor zorgen dat de belangen van beide partijen in evenwicht zijn. Het is een investering, maar wel erg lonend in geval van conflict.”

3. Bereid de voorlopige oplevering voor

“De voorlopige oplevering betekent het einde van de opdracht van de aannemer, en geldt onder meer als aanvaarding van de zichtbare gebreken. Bereid dit moment daarom goed voor samen met je architect. Noteer de gebreken die je niet aanvaardt en waarom, en de termijn waarbinnen ze verholpen moeten zijn.”

4. Maak aantekeningen

“Maak aantekeningen, zodat je kan aantonen wat je gezegd hebt als er iets niet naar wens verloopt. Je hoeft geen aangetekende brieven te sturen. Je kan afspreken dat geldige communicatie via een bepaald e-mailadres gebeurt. Overstelp de aannemer niet met details. Maar als iets fundamenteel fout is, moet je dat niet alleen te zeggen, maar ook schrijven.”

5. Vermijd vertragingen bij expertises

“Vaak vragen mensen bij een zware betwisting geen expertise aan uit angst voor een aanslepende procedure. Dat kan je oplossen door op voorhand met je aannemer overeen te komen dat een tegensprekelijke vaststelling op de werf kan gebeuren op eenvoudig verzoek van een van beide partijen. Je hoeft de aannemer dan niet te dagvaarden en kan indien nodig snel een gerechtsdeskundige laten aanstellen. Zo win je kostbare tijd.”

6. Let op met betalingen

“Zorg dat je na betaling altijd een ontvangst- of overschrijvingsbewijs kan voorleggen. Verricht betalingen liefst via je bank. Cashbetalingen van boven 3.000 euro zijn sowieso niet wettelijk. In geval van een geschil kan je de betaling opschorten, in verhouding tot de wanprestatie. Je kan geen 50.000 euro inhouden omdat de deurdorpel scheef ligt. Dit beginsel kan bovendien uit de overeenkomst weggelaten of aangepast worden.”

14 dingen die je moet weten over bouwpartners

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwpartners/zo-wordt-je-bouwavontuur-geen-juridische-lijdensweg/