livios logo

Coupe advocaat: Teveel betaald aan verhuurder? Wacht niet te lang!

te huur woning huurwoning

Foto Livios
  

Teveel onkosten betaald aan je verhuurder? Wacht dan niet te lang om naar de rechtbank te stappen of het zou wel eens te laat kunnen zijn. In deze Coupe Advocaat ontrafelt Livios iedere maand een spraakmakend juridisch bouwonderwerp in samenwerking met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese.

In feite

Op het einde van de huur ontstaat er een discussie tussen een huurder en een verhuurder. De huurder vindt dat hij teveel onkosten moest betalen en wil dat de verhuurder deze som nu terugbetaald. De huurder stelt zijn verhuurder in gebreke deze som terug te betalen, doch de verhuurder doet dit niet. Uiteindelijk stapt de huurder naar de Rechtbank.

Het oordeel van de Rechtbank

Om de kosten terug te kunnen eisen van de verhuurder moet de huurder de regels volgen, zoals opgelegd door artikel 1728 quater van het Burgerlijk Wetboek:

1. de huurder moet de verhuurder aangetekend aanschrijven en hierin vragen de teveel betaalde onkosten terug te betalen.

2. indien de verhuurder niet terugbetaalt: een gerechtelijke procedure starten voor de Rechtbank en dit binnen één jaar na het verzenden van de aangetekende brief.

De Rechtbank stelde in deze zaak vast dat de huurder op een correcte manier een aangetekende brief had verstuurd naar de verhuurder. Maar de gerechtelijke procedure werd gestart één jaar en acht dagen na het verzenden van deze aangetekende brief. De huurder was dus acht dagen te laat, waardoor de vordering verjaard was.

De vraag van de huurder om de teveel betaalde onkosten terugbetaald te krijgen, moest door de Rechtbank dan ook afgewezen worden.

Gouden raad

In de huurwetgeving zijn vele termijnen (bvb. opzegtermijnen, enz.) opgenomen die door zowel de huurder als de verhuurder gerespecteerd dienen te worden. Ook de termijnen om een gerechtelijke procedure te starten, moeten gerespecteerd te worden. Anders is de vordering verjaard en kan je geen vergoeding meer bekomen. Het is dan ook van het allergrootste belang om bij huurproblemen zo spoedig mogelijk professionele hulp in te schakelen zoals huurdersyndicaten, eerstelijnsbijstand in de justitiehuizen, enz.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/17998/coupe-advocaat-teveel-betaald-aan-verhuurder-wacht-niet-te-lang/