Aan welke eisen moet een nieuwbouwwoning voldoen?

Wat verandert er in 2022 voor wie een huis bouwt? Wij lijsten de eisen op waaraan je woning moet voldoen.

EPB-eisen voor nieuwbouw

De EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. Concreet vertaalt de EPB-regelgeving zich in algemene energieprestatie-eisen (E-peil) en binnenklimaateisen (ventilatie en oververhitting vermijden).

Voor bouwaanvragen vanaf 2021 is het E-peil al strenger geworden: van E35 naar E30. Vanaf 1 januari 2022 wordt ook het S-peil strenger. Het S-peil mag dan nog maximaal S28 bedragen, terwijl nu S31 verplicht is. Voldoe je niet aan die verstrenging? Dan kan je dat wel compenseren door een lager E-peil te behalen.

Een overzicht:

Wat?Eisen 2021Eisen 2022Eisen 2023
S-peilMaximaal S31Maximaal S28,
ofwel S31 en een E-peil van maximaal E25
Maximaal S28, ofwel S31 en een E-peil van maximaal E20
E-peilMaximaal E30Maximaal E30Maximaal E30

De EPB-eisen verschillen in België van gewest tot gewest. Hier vind je alle huidige eisen terug voor:

BEN-norm verplicht sinds 2021

De EPB-eisen verschillen dan wel van gewest tot gewest, sinds 2021 ben je in heel België verplicht om energieneutrale woningen te bouwen: BEN (bijna-energieneutraal) is de norm in Vlaanderen en Q-ZEN (Quasi Zéro Energie) in Wallonië. Een bijna-energieneutrale woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De nodige energie wordt voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen gehaald.

Hernieuwbare energie

Je kan op verschillende manieren tegemoetkomen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Dat kan met PV-panelen, een warmtepomp(boiler), een zonneboiler, een biomassaketel of stadsverwarmings- of verkoelingsnet. Ook kan je participeren in een hernieuwbare-energieproject. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Warmtepomp op termijn verplicht

Aardgas zal op termijn verboden worden voor nieuwbouwwoningen. Vanaf 2023 moet je verwarmen met een hybride verwarmingsyssteem. Dat is een combinatie van een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Lees hier hoe het systeem werkt. 

Vanaf 2026 ben je verplicht om een elektrische warmtepomp te installeren in een nieuwbouwwoning. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: geothermische, lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen. Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van je woning en budget. Ontdek hier welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw gezin.

Tip: heb je nu nog niet voldoende budget voor een warmtepomp? Met deze tips hou je alle opties open. 

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media