livios logo

3x woonnieuws

Verhuur je een woning in Vlaanderen? Volgens BIV is het conformiteitsattest al in 20 Vlaamse gemeenten verplicht. Laat je al eens een rekening liggen? Het Belang van Limburg meldt dat de eerste herinnering voor je waterfactuur binnenkort gratis is. Geen bedrijfswagen nodig? De Confederatie Bouw wil dat je in plaats daarvan met een bouwbudget je huis energiezuinig kan bouwen of renoveren.

Conformiteitsattest al in 20 gemeenten verplicht

Vanaf 1 juli is de eerste herinnering voor je waterfactuur gratis.

Foto BLANCO Benelux Kitchen Technology
  

Verhuur je in Vlaanderen een woning? Dan moet je voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen op vlak van veiligheid, gezondheid, en nog veel meer. Hoe bewijs je dat je hier aan voldoet? Door een conformiteitsattest aan te vragen bij de gemeente. Afhankelijk van je gemeente is dat gratis of betalend. Het attest blijft meestal tien jaar geldig.

Momenteel is het attest in 20 Vlaamse gemeenten verplicht. Verhuur je in één van die gemeenten een woning of appartement? Dan raadt BIV je aan het conformiteitsattest op tijd aan te vragen: zo vermijd je een boete. De gemeenten voeren de verplichting in fases in. Hoe ouder je woning, hoe eerder je conformiteitsattest bijvoorbeeld verplicht is.

In deze gemeenten is het conformiteitsattest al verplicht: Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Mechelen, Mortsel, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht, Turnhout, Tienen, Langemark-Poelkapelle, Geraardsbergen en Erpe-Mere.

Eerste herinnering voor je waterfactuur? Binnenkort is die gratis

Ruil je binnenkort je bedrijfswagen in voor een bouwbudget?

Foto Recticel Insulation
  

Laat je al eens een rekening liggen? Vanaf 1 juli is de eerste herinnering voor je waterfactuur gratis. Bovendien krijg je pas na een maand je eerste herinnering toegestuurd. Nu is dat al na vijftien dagen. Sommige drinkwaterbedrijven vragen vanaf die eerste brief meteen een administratieve kost van 7,5 euro. De Watergroep verdient zo ongeveer 4 miljoen euro per jaar. In 2017 verstuurden de Vlaamse waterbedrijven 1.181.071 herinneringsbrieven op: een record.

Extra bouwbudget? Laat je bedrijfswagen links liggen

Geen bedrijfswagen nodig? Als het van de Confederatie Bouw afhangt, kan je dan kiezen voor een bouwbudget. Met dat budget kan je je huis energiezuinig bouwen of renoveren. Zo wil de Confederatie Bouw het Belgische woningpark sneller duurzaam en energiezuinig maken. 80% van het Belgisch woningpark dateert van voor 1985 en is dus niet energie-efficiënt. Die 5,5 miljoen woningen stoten 40% van alle broeikasgassen uit. Het bouwbudget is bovendien fiscaal even voordelig als je bedrijfswagen. Ook pleit de Confederatie Bouw voor een veralgemening van de 6% btw op de sloop en heropbouw van je woning en een eco-vriendelijke hypotheek.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/3x-woonnieuws/