Architecten hebben genoeg van strenge regelgeving. “We discussiëren zelfs over een spleet onder de deur”

Wie bouwt, moet voldoen aan de EPB-eisen. Maar wat als architecten en aannemers zélf de draad kwijt zijn? Het is genoeg geweest, stelt Luc Dedeyne, architect en energieconsulent bij Bouwunie. “De regelgeving leidt soms tot discussies, tijdverlies en een inefficiënte manier van werken.” Hij pakt meteen ook uit met een opmerkelijk initiatief.

 • Luc Dedeyne energieconsulent
  © Bond Vlaamse Architecten

“De EPB-eisen zijn nuttig en noodzakelijk, maar het moet een pak eenvoudiger”, zegt Luc Dedeyne. “Het wordt allemaal zodanig complex dat het vaak als last gezien wordt. Alles moet tot in de details berekend worden. Ik zie collega’s discussiëren over een spleet onder de deur, of die nu 7 of 9 mm mag zijn. Waar zijn we dan mee bezig. De regelgeving leidt soms tot discussies, tijdverlies en een inefficiënte manier van werken.”

Niet muggenziften

We zijn vandaag al bij al goed bezig als het op bouwen aankomt, vindt Dedeyne. “We hechten veel aandacht aan isolatie, luchtdichtheid en zonwering, wat betekent dat de hoeveelheid energie die we nodig hebben om onze woning op te warmen of te koelen zeer beperkt is. Maar we moeten niet sneller willen lopen dan Europa. De Europese Ecodesign-richtlijn geeft aan welke technieken en producten we nog mogen gebruiken en welke niet. Laten we deze stapsgewijze uitfasering van onder andere cv-ketels respecteren.”

Wat verwarming betreft, vindt Dedeyne bijvoorbeeld dat we gerust om het even welk verwarmingstoestel kunnen gebruiken dat nog toegelaten is door Europa. “We moeten ook niet muggenziften over details zoals de aanvoer- en retourtemperatuur van het verwarmingswater. Dat kost allemaal zo gigantisch veel tijd en zal in werkelijkheid niets veranderen. Moeten we echt alles tot in de kleinste details berekenen?”

Gezond verstand

 • doorsnede spouwmuur isolatie glaswol plaat baksteen
  Foto Livios

Dedeyne pleit voor gezond verstand, zodat architecten niet het noorden verliezen als ze een huis of gebouw ontwerpen. “Als een architect een plan uittekent, moet hij bijvoorbeeld weten hoe dik de isolatie moet zijn om aan de eisen te voldoen. Daarom heb ik een rekenblad opgesteld waarmee de architect snel en eenvoudig voor elk materiaal kan achterhalen wat hij nodig heeft. Daarnaast heb ik voor de techniekers een lijst opgesteld met technieken die hij vandaag perfect kan gebruiken, ook voor hernieuwbare energie.”

Architecten en aannemers kunnen het rekenblad bij Dedeyne opvragen via www.benergie.be.

Handige checklist

 • Checklist afvinken
  © Getty Images

Naast het rekenblad ontwikkelde Dedeyne voor architecten en aannemers ook een checklist, zodat ze niet alle details van hun ontwerp moeten invoeren in de complexe EPB-software. “De checklist gaat nog steeds uit van de bestaande eisen op het vlak van isolatiewaarden en bouwknopen (plaatsen waar de bouwschil onderbroken wordt, red.). Alleen probeer ik het aantal variabelen in de berekeningen te beperken en complexe vraagstukken tot eenvoudige keuzes te herleiden. Het is de bedoeling om bij het ontwerp zo veel mogelijk obstakels weg te nemen.”

Geen achterpoortjes

“Ik pleit er zeker niet voor om achterpoortjes te zoeken”, benadrukt Dedeyne. “We moeten de pragmatische aanpak die ik als alternatief voorstel juist combineren met een jaarlijkse aangifte van het energieverbruik. Want wat ben je tenslotte als je woning wel is uitgerust met de juiste technieken, maar toch nog altijd veel energie verbruikt? Als we echt iets willen veranderen in Vlaanderen, kunnen we dat volgens mij vooral doen door aan de mensen hun centen te zitten, bijvoorbeeld door een CO2-taks in te voeren op hun reële energieverbruik. Dit stuurt hun gebruikersgedrag.”

5 pijnpunten in de EPB-regelgeving

Dedeyne geeft voor Livios een opsomming van de belangrijkste pijnpunten in de EPB-regelgeving:

 1. “Sommige zeer innovatieve en energiezuinige technieken zijn nog niet gevalideerd in de EPB-software, waardoor ze zelfs slecht zijn voor je E-peil.”
 2. “Een luchtdichtheidsmeting is niet verplicht volgens de EPB-eisen, terwijl je met een goede luchtdichtheid een pak minder verbruikt. In de checklist is zo’n meting wel verplicht, zodat je waar nodig kan bijsturen.”
 3. “De EPB-software laat nog veel te veel ruimte voor interpretatie. Afhankelijk van hoe je bepaalde woningen of gebouwen invoert, is het resultaat positief of negatief.”
 4. “Als EPB-verslaggevers externe personen zijn, kan dat tot de meest hypocriete situaties en problemen leiden op het vlak van communicatie.”
 5. “Als je woning niet voldoet aan het S-peil moet je een boete betalen. Stop met die EPB-boetes en laat mensen dat bedrag investeren in hernieuwbare energie. Voor de bouwheer blijft het even duur, maar hij heeft er tenminste iets aan.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media