De EPB-eisen: dit verandert er in 2020

Ben jij van plan om te bouwen of verbouwen? Opgelet, want vanaf volgend jaar verstrengen de eisen voor je E-peil opnieuw. Bovendien schuiven de voorwaarden voor een verminderde onroerende voorheffing mee op. Wel krijg je vanaf 2020 meer vrijheid voor de verdeling van een gemeenschappelijke PV-installatie in je appartementsgebouw.

Voorwaarden E-peil opnieuw strenger

Dien je je bouwvergunningsaanvraag in vanaf 1 januari 2020? Dan mag het E-peil van je nieuwbouwwoning nog maximaal E35 bedragen. Tot eind dit jaar zit je goed met een E-peil van E40 of minder. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan verlaagt de maximumgrens voor het E-peil van je woning tot E70, ten opzichte van E90 tot eind dit jaar. De nieuwe verstrenging van de EPB-regelgeving is een laatste stap richting de BEN-eisen die gelden vanaf 2021. Het E-peil van je nieuwbouwwoning mag dan niet meer dan E30 bedragen.

Verminderde onroerende voorheffing

Met de nieuwe EPB-eisen schuift ook de vermindering van de onroerende voorheffing mee op. Dien je vanaf 2020 een bouwaanvraag in voor een ingrijpende energetische renovatie voor een E-peil van E90 of beter? Dan verdwijnt de korting op de onroerende voorheffing. Ga je voor een E-peil van maximaal E60? Dan maak je wel nog aanspraak op een vermindering. Ook die voor een nieuwbouwwoning met een E-peil van maximaal E30 en E20 blijft bestaan.

Vrijere verdeling gemeenschappelijke PV-installatie

Heb je een gemeenschappelijke PV-installatie in je appartementsgebouw? Momenteel mag je die alleen verdelen over de verschillende EPB-eenheden die daarop zijn aangesloten. Maar wat ‘aangesloten’ precies betekent, is niet duidelijk. Bovendien verhinderen de huidige regels soms de installatie van PV-panelen op of rond een gebouw. Daarom valt de term ‘aangesloten op’ vanaf 1 januari 2020 weg uit de regelgeving. Zo krijg je meer vrijheid om de PV-installatie te verdelen over de verschillende EPB-eenheden in je gebouw of buurt.

Bron: Vlaams Energieagentschap

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media