livios logo

Aantal bouwvergunningen in Vlaanderen stijgt met ruim 40 procent

Statbel maakte vorige week donderdag cijfers bekend waaruit blijkt dat er in de eerste elf maanden van 2018 een kwart meer bouwvergunningen zijn aangevraagd dan het jaar ervoor. Het aantal vergunningen in Vlaanderen steeg met liefst 40,6%, terwijl Brussel (-7,8%) en Wallonië (-23,2%) een afname noteren.

EPB 2018-effect

Het aantal vergunningen in Vlaanderen steeg vorig jaar met 40,6%.


  

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn de cijfers te verklaren door de verstrengde energie-eisen die vanaf 1 januari 2018 van kracht zijn in Vlaanderen. Het E-peil is verstrengd van E50 naar E40, en bovendien werd het S-peil ingevoerd. Veel mensen met bouwplannen dienden hun bouwaanvraag nog in voor de strengere eisen doorgevoerd werden. De verwerkingstijd van de vergunningen verklaart waarom de stijging pas in 2018 genoteerd wordt.

Tweejaarlijkse trend

Ook in het begin van 2014 en 2016 zijn de energie-eisen verstrengd. In die jaren zien we dezelfde tendens terug waarbij mensen hun bouwvergunning het jaar voordien indienen om de nieuwe eisen voor te zijn. In de daaropvolgende jaren 2015 en 2017 volgde telkens een lichte daling.

Betonstop

De oppositiepartijen SP.A en Groen wijzen naar de betonstop als oorzaak van de toename. Veel mensen zouden hun bouwvergunning willen aanvragen voor de invoering van de betonstop. Vorige week nog raakte bekend dat de Vlaamse regering de betonstop niet meer in de huidige legislatuur zal kunnen doorvoeren.

Tip: lees ook het artikel Bouwen richting betonstop: deze 3 renovaties tonen hoe het moet!

Bron: Statbel

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/aantal-bouwvergunningen-in-vlaanderen-stijgt-met-ruim-40-procent/