livios logo

BTW-verlaging moet bouwsector stimuleren

Foto Livingwood
  

Foto Ecohuis
  

Om de crisis een halt toe te roepen pakt de regering (één van de laatste daden van Leterme & co) uit met een economisch herstelplan. Hierin staan ook verschillende maatregelen om de bouwsector te stimuleren. Meest opvallend is de tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6% voor de eerste schijf van 50.000 euro bij een nieuwbouwwoning. Goed voor 7.500 euro. De regeling geldt enkel voor 2009. Gezien de huidige politieke situatie is het wel nog even wachten op de ondertekening van de uitvoeringsbesluiten.

De btw-verlaging is van toepassing op nieuwbouwwoningen waarvan de bouw start in 2009. Woningen waarvan de bouw al in 2008 gestart is en waarvoor nog een schijf in 2009 moet betaald worden, zouden ook in aanmerking komen. Voorlopig is de maatregel nog niet officieel bekrachtigd. De Federale Overheidsdienst Financiën verwacht dat dit eind januari 2009 een feit is.

Daarnaast zijn er nog verschillende tijdelijke maatregelen:

  • Verlaagd btw-tarief van 6% voor het afbreken en meteen weer opbouwen van woningen. Dit was al van toepassing in 32 steden en gemeenten. Vanaf 2009 kan het hele land er tijdelijk van genieten.
  • Ook het btw-tarief in de sociale woningbouw zakt: van 12 naar 6% voor alle woningen gebouwd door openbare besturen zoals ocmw's, gemeenten...
  • Leningen voor vloer- en muurisolatie komen in aanmerking voor belastingvermindering. Tot 40% van de interesten.
  • Daarnaast neemt de overheid zich voor om haar facturen sneller te betalen en de start van enkele grote infrastructuurwerken te versnellen.
  • Ook geeft de regering de elektriciteitsdistributeurs 135 miljoen belastinggeld. Zij moeten hiermee de rekening van de gezinnen verlagen. Dit zal goed zijn voor ongeveer 30 euro. Eerder kreeg de regering al de toestemming van de energieleveranciers om de prijzen te laten dalen door de lagere grondstofprijzen op de internationale markten. De Morgen becijferde dat dit een gemiddeld gezin volgend jaar in totaal 75 euro moet opleveren.

Info : Federale Overheidsdienst Financiën 02 572 57 57

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/btw-verlaging-moet-bouwsector-stimuleren/