livios logo

Construction Quality: nieuw kwaliteitslabel voor de bouw


  


  

Construction Quality is een nieuw nationaal kwaliteitslabel voor bouwbedrijven, studiebureaus en architecten. Kwaliteit is immers een fundamenteel argument voor bedrijven om zich te onderscheiden in een snel veranderend bouwlandschap. Construction Quality komt voort uit de bestaande labels Qualibouw en CoQual en is een initiatief van onder meer de Confederatie Bouw.

Criteria

Het nieuwe Construction Quality management (CQM) label steunt op de kwaliteitswerking van een bedrijf. Aannemers kunnen aantonen dat zij zich engageren en dat zij werken correct en met kwaliteit uitvoeren. Dit wordt gemeten aan de hand van verschillende criteria zoals het volgen van een vorming, het invoeren van de nodige processen, het opbouwen van een compleet personeelsbestand en continue verbetering. Het kwaliteitslabel voorziet kortom een controle en is dus meer dan enkel een engagementsverklaring van de installateur.

Drie sterren

Om een label te behalen wordt elk bedrijf grondig geëvalueerd over alle aspecten die voor de kwaliteit en prestatie van de installatie belangrijk zijn. Deze evaluatie ligt in handen van onafhankelijke instellingen. Zij voeren regelmatig audits uit en gaan na of een onderneming voldoet aan de opgelegde normen. Aan de hand van deze metingen kunnen bouwbedrijven één, twee of drie sterren krijgen. Bovendien kan een onderneming met CQM-label ook technische labels behalen, die de technische vaardigheden van de ondernemers en installateurs waarborgen. Een bedrijf wordt natuurlijk niet zomaar bestempeld met het kwaliteitslabel. Elke kandidaat moet voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet het gaan om een gekwalificeerd aannemer met het technische vermogen om een systeem te ontwerpen, te plaatsen en in werking te stellen. Daarnaast moet het bedrijf uitstekende relaties onderhouden met hun klanten.

Technische labels

Een onderneming met het CQM-label kan ook nog technische labels halen. Die labels, waaronder Quest, waarborgen de technische vaardigheden van ondernemers en installateurs. Wie een beroep doet op installatiebedrijven die aan het strenge lastenboek van Construction Quality & Quest voldoen, zijn met andere woorden verzekerd van de nodige kwalteit.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/construction-quality-nieuw-kwaliteitslabel-voor-de-bouw/