livios logo

Coupe Advocaat: De bouwheer ontvangt niet altijd de volledige vergoeding van de aannemer

Het feitenrelaas

aannemer woning

Foto T.PALM SA
  

Een aannemer lakt in opdracht van een bouwheer een aantal dakrandprofielen, maar de lak komt al snel los. Op verzoek van de bouwheer stelt de rechtbank een gerechtsdeskundige aan om de werkwijze van de aannemer te laten onderzoeken.

Deze expert stelt vast dat de aannemer niet heeft gewerkt zoals van een goede vakman verwacht mag worden. Hij begroot de schade op ongeveer € 5000.

De aannemer weigert deze vergoeding te betalen aangezien in de overeenkomst met de bouwheer zwart op wit staat dat zijn eventuele vergoedingsplicht beperkt is tot de aankoopprijs van de materialen, ongeveer € 2500.

De bouwheer stapt naar de rechtbank om de volledige vergoeding te bekomen van de geleden schade.

Het oordeel van de Rechtbank

De Rechtbank maakt onmiddellijk een onderscheid tussen een koop-verkoopovereenkomst en een aannemingsovereenkomst.

Voor een gespecialiseerde verkoper is het niet toegestaan om in de koop-verkoopovereenkomst een beperking van aansprakelijkheid qua omvang op te nemen. Indien de overeenkomst toch zo'n clausule bevat, is deze ongeldig en moet de verkoper toch de volledige schade vergoeden.

Een aannemer echter is onderworpen aan andere regels. Hij mag in de overeenkomst de omvang van zijn aansprakelijkheid wel beperken, op voorwaarde dat:

- er geen bedrog werd gepleegd of een opzettelijke fout werd begaan door de aannemer.

- de contractueel bepaalde schadevergoeding geen verwaarloosbaar bedrag uitmaakt.

In het huidige geschil werd door de Rechtbank geoordeeld dat de contractueel bepaalde schadevergoeding behouden diende te worden, aangezien dit bedrag niet een verwaarloosbaar gedeelte van de volledige schade was. Aan de bouwheer werd de contractueel bepaalde vergoeding van € 2500 toegekend en niet de effectief geleden schade.

GOUDEN RAAD

In tegenstelling tot de professionele verkoper kan de aannemer de omvang van de schade die hij dient te vergoeden bij een foutieve/onzorgvuldige uitvoering van de opgelegde werken, geldig beperken.

Om bij de afhandeling van eventuele schadegevallen verrassingen te vermijden, kijk je als bouwheer best het contract met je aannemer na op de aanwezigheid van dergelijke bepalingen.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/coupe-advocaat-de-bouwheer-ontvangt-niet-altijd-de-volledige-vergoeding-van-de-aannemer/