livios logo

"EPB maakt bouwen binnenkort onmogelijk"

Blijft bouwen betaalbaar in de toekomst? Architecten Maarten Vanbelle en Dries Vens van atelier vens vanbelle zijn duidelijk: voor de doorsnee bouwer met een gemiddeld inkomen is de grens al bereikt. Bovendien gaat een groot deel van het bouwbudget op aan EPB-eisen. Meer dan ooit zijn een doordacht ontwerp en een compacte woning cruciaal om de bouwdroom nog waar te maken. 

Fotograaf Tim Van de Velde

Foto www.vensvanbelle.be
  

Fotograaf Tim Van de Velde

Foto www.vensvanbelle.be
  

Fotograaf Tim Van de Velde

Foto www.vensvanbelle.be
  

Jullie zijn geen overtuigd voorstander van de EPB-regelgeving?
"De steeds strengere EPB-eisen maken (ver)bouwen voor mensen met een gemiddeld inkomen binnen een paar jaar onmogelijk. Tenzij we veel kleiner en compacter gaan wonen. Maar dan nog gaat er te veel budget naar de EPB-eisen, en steeds minder naar de algemene leefkwaliteit, zoals licht, ruimte en een huisgevoel."

"Vreemd trouwens dat niemand deze eisen in vraag stelt want er worden veel zaken over het hoofd gezien. Zo worden woningen bijvoorbeeld meer en meer herleid tot een theoretisch (EPB-)model, wat diversiteit in woontypologieën teniet doet. Terug naar het modernisme en het idee van uniformiteit? En welke effecten heeft dit op lange termijn?"

Ook kandidaat-bouwers zelf geven aan dat de hogere eisen voor energiebesparing en hernieuwbare energie hun afremmen om voor nieuwbouw te kiezen. Dat blijkt uit de resultaten van een recente polling op ons bouwforum. 

Hoe spelen jullie met een ontwerp in op een beperkt budget?
"Al vanaf de eerste stap in het ontwerpproces laten we materiaalkeuzes en sfeer hand in hand gaan met de wensen van de bouwheer en zijn beschikbaar budget. Het komt erop aan om een logische structuur te implementeren. Sfeer en ruimtelijkheid zijn perfect te creëren op een betaalbare manier, met betaalbare materialen."

Hoe groot is de impact van een beperkt budget op het afwerkingsniveau van een woning?
"Dat hangt volledig af van wat de klant verstaat onder afwerking. Je kan de juiste sfeer meestal ook bereiken met betaalbare materialen. Een ‘goedkopere’ afwerking heeft weinig tot geen impact op de architecturale kwaliteit. Vooral een open geest, zowel van de bouwheer als architect, is een must." 

Zijn er bepaalde bouwtechnieken die zich beter lenen voor kleinere budgetten?
"Niet meteen. Elk plan heeft een bouwlogica in zich. Als je die detecteert uit het ontwerp en logisch vertaalt en uitvoerbaar maakt, dan is elke bouwmethodiek gelijkwaardig. Het doel heiligt de middelen."

Waarop mag je zeker niet besparen?
"Op leefkwaliteit en het personaliseren van je woning."

Wat is een haalbare kost per m² incl. btw voor een nieuwbouw?
"Dit kan je moeilijk veralgemenen omdat het afhangt van onder meer je ontwerp. Maar met de huidige eisen en normen mag je minstens 1200 euro/m² rekenen, inclusief BTW."

Drie gouden tips

  • Sta open voor alternatieven/het niet-traditionele.
  • Wees realistisch in je bouwwensen. Verwacht geen Ferrari als je het budget hebt voor een Fiat.
  • Zoek de juiste architect om je te begeleiden tijdens je bouwproces en om je budget onder controle te houden.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/epb-maakt-bouwen-binnenkort-onmogelijk/