livios logo

Hoe woon jij? In Ruimterapport Vlaanderen kan je het zien

Benieuwd hoe jij woont? In het eerste Ruimterapport Vlaanderen lees je er alles over. Belangrijke conclusie: de Vlaming trekt nog steeds niet graag naar de stad en houdt liever vast aan zijn stekje buiten de woonkern. Net dat moet tegen 2050 grondig veranderen. De landelijke woonlinten zijn moeilijk bereikbaar en zorgen voor veel overbodig autoverkeer. Ook privacy blijft een belangrijk criterium voor je woonkeuze.

Liever op den buiten

45% van de Vlamingen woont liefst op het platteland.

Foto Thomas & Piron
  

Vlaanderen telt vandaag ongeveer 13.000 km lintbebouwing. Een kwart van alle Vlamingen heeft zijn optrekje buiten de woonkern: ruim anderhalf miljoen mensen dus. Bovendien verhuizen we nog steeds niet graag naar de stad. 45% geeft de voorkeur aan het platteland, maar één op vier Vlamingen verkiest een stadswoning. Toch zijn de verstedelijkte gebieden goed voor 40% van het inwonersaantal. Dat is evenveel als het platteland.

Hoe krijgen we de Vlaming naar de stad? Zeven experts zoeken het antwoord.

Privacy, please

Als we zo verder doen, bestaat Vlaanderen in 2040 voor meer dan 17% uit beton. Hoe meer beton, hoe meer kans op wateroverlast.

Foto Getty Images
  

Wat bepaalt nu precies waar je graag woont? In de eerste plaats hangt het af van de aanwezige voorzieningen: een bakker, school, postkantoor, … Daarna volgt veiligheid, privacy komt als derde criterium (van veertien) uit de bus. Ruim de helft van de Vlamingen staat er daarom niet voor open om een leefruimte te delen: acht op de tien geeft ‘minder privacy voor het gezin’ als hoofdreden aan. Toch bereid om te delen? Dan gaat het waarschijnlijk om een bureauruimte, een wasplaats of een tuin. Verder wonen we minder graag bij een drukke weg, in een studentenbuurt of naast een spoorweg.

Ontharding: hard nodig

Verkavelen we op deze manier verder? Dan bestaat Vlaanderen in 2040 voor meer dan 17% uit beton. Slecht nieuws, want hierdoor vermindert de biodiversiteit en krijgen we meer verdroging, hitteslachtoffers en wateroverlast. Hoe meer beton, hoe minder gemakkelijk het water in de grond trekt. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege organiseerde in 2018 en 2019 daarom een proefproject rond ontharding. Ze voorzag 5 miljoen euro per jaar voor initiatieven die ontharding van de bodem stimuleerden.

Lees ook: “Vlaming niet klaar voor betonstop? De planeet is niet klaar voor de mens!”

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/hoe-woon-jij-in-ruimterapport-vlaanderen-kan-je-het-zien/