livios logo

Hoge nood aan sociale woningen, aantal bouwvergunningen daalt

De vraag naar sociale woningen stijgt spectaculair, terwijl het aantal bouwvergunningen achteruit boert.

16 % meer aanvragen

Foto Bostoen
  

Foto AVL Woningbouw
  

In twee jaar tijd is de vraag naar een sociale woning met 16 % gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Minister van Wonen Freya Van den Bossche. In 2011 stelden 70.680 Vlamingen zich kandidaat. Twee jaar voordien waren dat er 61.064. Vorige week raakte nog bekend dat het budget voor de renovatie van sociale woningen ontoereikend is.
Ook frappant: in 2003 waren 41 % van de kandidaten alleenstaanden, in 2011 al 47,7 %.

Minder nieuwbouwappartementen

De Vlaamse Confederatie Bouw stelde dan weer vast dat het aantal bouwvergunningen in het derde kwartaal van 2012 terugliep. "Van juli tot augustus werden 10.859 nieuwe woningen toegestaan", meldt hun persbericht. "Een daling van 4,3 % in vergelijking met het vorige kwartaal (april tot juni). Tijdens deze periode werden nog 11.341 vergunningen afgeleverd. Deze afname is enkel te wijten aan een aanzienlijke daling van 13,9 % voor het aantal vergunningen van nieuwe appartementen."
"Het aantal vergunningen voor eengezinswoningen kon wel positieve cijfers voorleggen en steeg met 7,9 % in dezelfde periode. Er werden wel nog steeds meer vergunningen afgeleverd voor appartementen dan voor eengezinswoningen. De trend voor vergunningen voor nieuwe woningen geeft dan ook een daling aan."

Renovaties: met 5,7 % achteruit

"Voor de renovatie van woningen werden tijdens het derde kwartaal 7.516 vergunningen afgeleverd. Dit is een daling met 5,7 % tegenover de vorige drie maanden (april tot juni), toen 7.966 vergunningen werden afgeleverd. De recentste gegevens duiden op een dalende trend."

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/hoge-nood-aan-sociale-woningen-aantal-bouwvergunningen-daalt/