livios logo

Iedereen kent BEN, maar Q-ZEN is minder populair

In 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Europa bijna-energieneutraal zijn. Uit een onderzoek van AXA bij 600 Belgen blijkt dat 75% van toekomstige en recente eigenaars energiezuinig bouwen belangrijk vinden. Bijna-energieneutraal bouwen is echter veel beter ingeburgerd in Vlaanderen dan in Wallonië. 

Iedereen BEN

Het Vlaams Energieagentschap lanceerde al in 2014 de campagne IedereenBEN om kandidaat-bouwers te informeren over de principes en de voordelen van bijna-energieneutraal bouwen. Met succes, want in 2017 voldeed al 60% van de nieuwbouwwoningen in Vlaanderen aan de norm.

In 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Europa bijna-energieneutraal zijn.

Foto Getty Images
  

Bijna-energieneutraal bouwen is veel beter ingeburgerd in Vlaanderen dan in Wallonië.

Foto Getty Images
  

Nog niet iedereen Q-ZEN

In Wallonië spreken ze over Q-ZEN: Quasi-Zéro Energie. De campagne werd in 2018 gelanceerd, vier jaar later dan Vlaanderen. Het gevolg? Bijna-energieneutraal bouwen is veel minder bekend onder de taalgrens: ruim een derde van de Waalse bevraagden zegt dat ze slecht of niet geïnformeerd zijn. In Vlaanderen is dat maar 16%. 

Milieubewustzijn

In Vlaanderen vindt 83% energiezuinig wonen belangrijk, terwijl dat in Wallonië maar 65% is. De drijfveer daarvoor verschilt ook in beide landsdelen. Vlamingen vinden waardevastheid van hun woning belangrijk, terwijl ze in Wallonië vooral energiezuinig bouwen uit milieubewustzijn.

Passiefhuis of BEN-woning?

De bouwsector in Vlaanderen heeft zijn schouders volop onder BEN-bouwen gezet. IedereenBEN wordt ondersteund door tal van bouwpartners, en de BEN-richtlijnen zijn de standaard geworden voor nieuwbouwwoningen. Passiefhuizen zijn daardoor wat naar de achtergrond verdwenen. In Wallonië lijken aannemers en architecten nog niet helemaal gewonnen voor Q-ZEN. Er is zelfs een passiefhuislobby die een campagne startte tegen Q-ZEN. Dat de Waalse overheid langer aan de passiefhuisnorm vasthield, is een van de redenen waarom Q-ZEN er veel later is gekomen dan zijn Vlaamse tegenhanger.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/iedereen-kent-ben-maar-q-zen-is-minder-populair/