livios logo

Klopta? Aannemer moet bouwafval niet zelf opruimen?

Foto Livios
  

Wie bouwt of verbouwt, krijgt onvermijdelijk af te rekenen met een berg afval. Vroeger verdween dit meestal onder de grond of werd het opgestookt. Gelukkig is dat vandaag anders. Vraag de aannemers daarom of ze zelf het afval opruimen. Vaak zullen ze zeggen dat dit hun plicht niet is. Klopt dat wel?

Een regelgeving of wettelijke bepaling die dit expliciet regelt, is er niet. "Daarom is het belangrijk om te kijken wat er in de aannemingsovereenkomst staat”, zegt Gert Damiaans van advocatenkantoor Argus. “Het contract is traditioneel enkel van toepassing op de levering van diensten door de aannemer. De bouwheer staat dan in voor de levering van de materialen. Wanneer dit het geval is, moet de aannemer niet instaan voor het opruimen van het bouwafval. De bouwheer is immers eigenaar van deze materialen en de aannemer is enkel verantwoordelijk voor de verwerking ervan."

"Uiteraard moet de aannemer zijn werk wel uitvoeren volgens de regels van de kunst en het goed vakmanschap. Ook moet hij vermijden dat de werf er nodeloos slordig en vuil bijligt, waardoor er eventuele extra kosten voor de bouwheer zouden zijn.” Het achterlaten van verpakkingsmaterialen kadert dus niet in een goede uitvoeringswijze.

Contract

Foto Livios
  

Hoe kan je dit afdwingbaar maken? Het eenvoudigst is een kleine clausule in het aannemingscontract waarin wordt bepaald dat de aannemer de werf proper achterlaat. "Vandaag is de bovenstaande aannemingsovereenkomst nog maar weinig courant. De bouwheer sluit veelal een contract af waarbij de aannemer ook instaat voor de levering van de materialen. Wanneer de aannemer zelf instaat voor de levering van de materialen, moet hij de resterende materialen en het bouwafval opruimen", verduidelijkt Damiaans.

"Als de aannemer weinig voelt voor een 'opruimingsclausule', kan je de staat van de werf bij het einde van de werken laten opnemen in het werfverslag. Formuleer dit vervolgens dan ook in het proces-verbaal van voorlopige oplevering." De architect zal dit dan aanstippen of noteren in het verslag, veelal onder de post ‘hinderlijkheden’. Dit zijn gebreken die het gebruik of de aanblik storen en die zonder veel moeite kunnen verholpen worden.

Conclusie: De aannemer moet het verpakkingsmateriaal opruimen, omdat hij de werf proper moet achterlaten. In het geval van bouwafval moet je kijken naar de aard van de overeenkomst: levering van diensten en/of levering van materialen.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/klopta-aannemer-moet-bouwafval-niet-zelf-opruimen/