livios logo

Lager BTW-tarief voor stadswoningen

Foto Didier Reynders
  

Minister van Financiën Didier Reynders wil de BTW voor het bouwen van een eerste gezinswoning in de grote steden verlagen. Dat moet haalbaar zijn voor de begroting van de Belgische overheid en tevens aanvaardbaar klinken voor Europa.

Reynders wil daarover overleggen met minister van Grootstedenbeleid Charles Piqué. Aanvankelijk wilde Reynders een algemene BTW-verlaging voor alle woningen. Maar dit bleek budgettair moeilijk te liggen en zou bovendien op de tegenkanting van Europa kunnen stoten.

In zijn aangepast plan ziet Reynders meer heil. Europa laat toe dat de BTW wordt verlaagd voor projecten met een sociaal aspect. Door de mogelijke BTW-verlaging te richten op de grote steden of bepaalde delen van die steden, kan er iets worden gedaan aan de verkrotting in die buurten. Reynders sluit niet uit dat ook kleinere steden in aanmerking komen. De minister noemt nog geen namen. Reynders is vanaf 1 juli voorzitter van de raad van ministers van Financiën van de Europese Unie. Dit geeft hem een sterkere onderhandelingspositie.

Reynders wil de maatregel laten aansluiten bij de stimulansen die Europa nu al toestaat. Zo mocht de Belgische overheid de BTW al laten dalen voor een beperkt aantal arbeidsintensieve activiteiten, die bovendien een sociaal effect hebben. Daarbij werd gekozen voor een verlaging van de BTW op herstelling van schoenen, op herstelling van fietsen en op de renovatie aan panden die ouder zijn dan vijf jaar. Al deze zaken genieten tot eind 2002 van een BTW-voet van 6%.

Volgens de minister van Financiën past zijn voorstel in deze rij. Een verlaging van de BTW voor een eerste gezinswoning in de grote steden is een sociale maatregel, die ook de werkgelegenheid in de arbeidsintensieve bouwsector ten goede komt. Hij hoopt dat zijn voorstel kan worden ondersteund door een verlaging van de registratierechten en een herziening van de kadastrale inkomens.

Die bekendmaking kwam er de dag nadat minister Reynders van Nacebo, de Vlaamse KMO-bouwfederatie, "de Glazen Baksteen" 2000 ontving omdat hij eerder het BTW-tarief voor renovatiewerken tot 6% en lanceerde evenals het voorstel om een isolatiepremiesysteem in te voeren. Het werk is volgens Nacebo evenwel niet af. Nacebo wou ondermeer een algemene BTW-verlaging op nieuwbouwwoningen met een bouwwaarde van maximum 5 miljoen fr. en ruimere aftrekmogelijkheden voor isolatie- en energiebesparende investeringen. Die wens werd door Reynders dus meteen gecounterd met zijn voorstel voor een tariefverlaging voor stadswoningen.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/lager-btw-tarief-voor-stadswoningen/