livios logo

Low Impact Man laat zijn woning screenen: "Een energetische ramp"

Dit infraroodbeeld toont de kwaliteit van de isolatie aan. Hoe lichter de kleur, hoe slechter.


  

Sinds midden dit jaar gaat Steven Vromman als Low Impact Man door het leven. De bedoeling van zijn project is om te leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Met de invoering van het Energieprestatiecertificaat liet hij zijn woning screenen: “Ik woon in een energetische ramp”.

Op 1 januari is het zover. Vanaf dan moet bij elk nieuw huurcontract een energieprestatiecertificaat (EPC), dat aangeeft hoe energiezuinig- of -verslindend een woning is, afgeleverd worden. Normaal moet de eigenaar de audit laten uitvoeren, maar in het kader van mijn Low Impactproject heeft Canvas ervoor gezorgd dat mijn woning doorgelicht is volgens de nieuwe wetgeving. Ook is er een team bijgehaald om via infraroodbeelden het warmteverlies zichtbaar te maken.

K-waarde: 240!

Het resultaat van de doorlichting van mijn woning is redelijk onthutsend. Het EPC-cijfer van het appartement is 917, dat slaat op de theoretische berekening van de warmtebehoefte per vierkante meter, uitgedrukt in kWh. Bij een gemiddelde woning is dit eerder 300 tot 350 en voor een nieuwbouwwoning zou het getal rond 150 moeten zitten.
Wie nog meer cijfers wil: gemeten volgens de procedures van de nieuwbouwwoningen heeft mijn appartement een K-waarde van 240. De K-waarde duidt het warmteverlies aan en mag bij nieuwbouw slechts 45 bedragen. Met andere woorden, de ruimte waarin ik leef is een energetische ramp. Als mijn appartement een koelkast zou zijn dan kreeg ik hooguit een G-label. Al houdt de berekening geen rekening met het bewonersgedrag, want als ik naar mijn energieverbruik kijk, is het ongeveer 40% lager dan dezelfde periode vorig jaar.

Ook een beetje goed nieuws

Er was ook een beetje goed nieuws, namelijk de isolatie die ik heb aangebracht, heeft duidelijk een positief effect. Via de infraroodbeelden is te zien dat de isolatiefolie, de tochtstrips en gordijnen wel degelijk zin hebben. Het warmteverlies is lager op de plaatsen waar ik de isolatie aangebracht heb. Op de beelden is vooral het warmteverlies te zien van mijn buurman, die zijn ramen niet geïsoleerd heeft. Het verschil is duidelijk. De stukken vloer die geïsoleerd (9cm kurkkorrels) zijn, verliezen 5 keer minder warmte dan de niet-geïsoleerde delen.

Grote uitdaging

Tenslotte heeft het EPC een aantal suggesties en simulaties. Meest opvallende feit: een goede dakisolatie zou het warmteverlies met 45% verminderen. Dus dit is zonder meer de beste investering die mogelijk is. Omdat ik als huurder hiervoor ook premies kan krijgen, moet ik dit toch ernstig overwegen en eventueel zelf ook betalen. In enkele jaren tijd moet ik dit kunnen terugverdienen. Het is duidelijk dat ik als Low Impact Man niet in een Low Impactwoning leef. Dat maakt de uitdaging natuurlijk nog wat groter, maar is ook de realiteit van heel wat mensen.


  

Het bezoek van het audit team zal ook te zien zijn in het Canvas programma Low Impact Man op 9, 16 en 23 december. Ondertussen ligt ook het Low Impact Man boek in de winkel. Als het een beetje meevalt met de verkoop kan ik meteen mijn dak isoleren!

Meer over Low Impact Man op www.lowimpactman.be

Andere Liviosartikels over Low Impact Man:

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/low-impact-man-laat-zijn-woning-screenen-een-energetische-ramp/