livios logo

"Maar 1.800 nieuwe huizen/maand"

Het aantal vergunningen voor nieuwbouw zakt verder weg. Dat staat te lezen in een persbericht van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). "Tijdens de maanden mei, juni en augustus werden telkens slechts een 1.000-tal vergunningen voor nieuwe flats en een 800-tal vergunningen voor nieuwe huizen toegekend."


  

In maart en april piekten de vergunningen nochtans. Maar dat was een gevolg van het hoge aantal aanvragen eind 2013, duidt de VCB. "De pieken in maart en april waren vooral het gevolg van bouwvergunningen die versneld werden aangevraagd eind 2013 om te ontsnappen aan de strengere eisen die in Vlaanderen op het vlak van energiezuinigheid en hernieuwbare energie van toepassing werden voor nieuwe woningen vanaf 2014. De gemeenten hebben die aanvragen in het voorjaar van 2014 goedgekeurd en toegekend."

"Minder leningen toegekend"

De VCB ziet niet meteen beterschap. Want ze merken dat ook het aantal toegekende leningen daalt. "Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar lagen die voor de aankoop van een woning 7 % lager dan tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Het afsluiten van een hypothecaire lening vormt de eerste stap in de realisatie van een woningbouwproject. Als het aantal hypothecaire leningen voor de bouw van nieuwe woningen vermindert, zal niet lang daarna ook het aantal woonprojecten in uitvoering dalen."

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/maar-1800-nieuwe-huizenmaand/