livios logo

Wat is het verschil tussen geëxtrudeerd en geëxpandeerd polystyreen?

Vraag

Wat is het verschil tussen geëxtrudeerd polystyreen en geëxpandeerd polystyreen en klopt het dat er een van die twee na verloop van tijd krimpt? En wat is de K-waarde voor 8 cm dikte?

Antwoord

"Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt gemaakt door kleine pareltjes in een gesloten systeem te verwarmen met stoom, waardoor ze expanderen, zachter worden en aan elkaar kleven", vertelt isolatiespecialist David Verhoeven. "Uit de grote kubus EPS die uit deze stoomketel komt, snijdt men nadien platen. Geëxpandeerd polystyreen is verkrijgbaar in verschillende hardheden/densiteiten. Hoe meer pareltjes men in de ketel stopt, hoe harder het materiaal dat er zal uitkomen. Zo bestaan er polystyreenplaten van 15, 20, 25, 30 tot zelfs 60 kg/m³. In 30 kg/m³ zit tweemaal meer grondstof dan in 15 kg/m³.  Het prijsverschil is navenant. De isolatiewaarde verschilt naargelang de densiteit, evenals de drukvastheid. 15 kg/m³ is de meest voorkomende densiteit. De eerste drie weken krimpt polystyreen. Om die reden zal men de grote kubus soms laten rijpen alvorens hem te versnijden, waardoor er geen nakrimpeffect meer is.

 

Geëxtrudeerd polystyreen wordt gemaakt via een extrusieproces. Het wordt bijna altijd in plaatvorm gemaakt en de densiteit ligt meestal rond 30 kg/m³.  De lambda-waarde (de relatieve isolatie waarde van een bepaald materiaal, red.) kunt u het best opzoeken in de epb-database (www.epbd.be).

 

De U-waarde (men spreekt niet meer van K-waarde) voor de isolatie alleen is U=1/R, behalve voor vloeren op volle grond of krimpruimten. Deze wordt volgens een andere norm berekend en is van zoveel factoren afhankelijk dat ook beroepslui fouten maken in het bepalen van het K-peil van een woning).

 

Van polyurethaan wordt niet gezegd of het materiaal geëxtrudeerd dan wel geëxpandeerd is. Polyurethaan wordt fabrieksmatig gemaakt of op de bouwwerf gespoten. Polyurethaanplaten kunnen naargelang de bekleding die erop zit een andere lambda-waarde hebben."

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/question/?id=14576&authId=f709f9e8-3391-4257-913d-5aa772345127