livios logo

Strenge winter erkend als uitzonderlijk?

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dringt er bij de Vlaamse regering op aan om het 'uitzonderlijk karakter' van de voorbije winter te erkennen. Bouwbedrijven lopen immers het risico om boetes te krijgen wegens termijnoverschrijding.

Sneeuw boosdoener

De strenge winter gooide de tijdschema's van heel wat bouwbedrijven overhoop.


  

De VCB argumenteert de oproep met cijfers van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) en het Fonds voor Bestaanszekerheid. "Het KMI heeft het winterweer tijdens de maanden januari, februari en maart telkens als 'abnormaal' tot 'zeer abnormaal' gekwalificeerd wat betreft het aantal sneeuwdagen: 13 in januari, 11 in februari en 11 in maart', aldus het persbericht.

Winterverletdagen

En dat winterweer heeft natuurlijk gevolgen voor de actieve werven. "Het aantal winterverletdagen dat het Fonds voor Bestaanszekerheid van de bouw de voorbije winterperiode heeft erkend, is opgelopen van 33 dagen aan de kust tot 42 dagen in Limburg. Dat is naargelang van de regio 11 tot 17 dagen meer dan het gemiddeld aantal dagen tussen 1991 en 2011.

Uitzonderlijk en abnormaal

De VCB hoopt dat de Vlaamse regering ingrijpt en "de voorbije winter in het algemeen als 'uitzonderlijk' en 'abnormaal' erkent om op basis daarvan termijnverlengingen toe te staan."

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/strenge-winter-erkend-als-uitzonderlijk/