livios logo

(Ver)bouwen in 2021? Aan deze veranderde EPB-eisen moet je voldoen

Ga je volgend jaar een woning bouwen of renoveren? Hou er dan rekening mee dat je aan andere EPB-eisen moet voldoen dan in 2020. We lichten de belangrijkste veranderingen op vlak van normen en procedures voor je toe. En wist je trouwens dat er al meer dan een miljoen energieprestatiecertificaten zijn uitgereikt? 

Het belangrijkste dat je in je achterhoofd moet houden als je de komende jaren een (ver)bouwproject gaat uitvoeren, is dat het E-peil waar je woning aan moet beantwoorden strenger wordt. Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) en dien je pas in 2022 je bouwaanvraag in? Dan mag het E-peil van je huis of appartement aan het einde van de werken nog maximaal E60 bedragen, ten opzichte van E70 nu. Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan mag het E-peil vanaf volgend jaar al niet meer boven de E30 uitkomen.

Verbouwen renoveren koppel rust

Ga je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan mag het E-peil van je huis of appartement vanaf 2022 nog maximaal E60 bedragen.


© Getty Images  

huis bouwen metselen werf ruwbouw

Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan mag het E-peil vanaf volgend jaar al niet meer boven de E30 uitkomen.


© Getty Images  

Geen apart EPB meer voor zorgwoningen

Ben je van plan om je bestaande huis uit te breiden met een zorgwoning? Dan hoef je daar niet langer een aparte EPB-aangifte voor in te dienen, zoals bij bouwaanvragen tot 5 december 2020 wel nog het geval was. Door een verandering aan het Energiedecreet geldt een zorgwoning namelijk niet meer als een aparte wooneenheid. Daardoor gelden voor je zorgwoning ook de eisen voor een IER in plaats van die voor nieuwbouw. Hou er wel rekening mee dat dat alleen geldt voor een officiële zorgwoning die je aangeeft bij de gemeente en die dus aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Voor onofficiële zorgwoningen moet je wel nog een afzonderlijke EPB-aangifte indienen.

Al meer dan een miljoen EPC's ingediend
Wist je dat er sinds de invoering van het energieprestatiecertificaat (EPC) al meer dan een miljoen woningeigenaars een EPC hebben ingediend? In ruim de helft van de gevallen gaat het om woningen, voor appartementen zijn er al bijna 400.000 EPC’s goedgekeurd. Sinds 2019 steekt het EPC trouwens in een nieuw jasje.

Strengere ventilatie-eisen uitgesteld

Heb je gekozen om zelf te bouwen? Dan moet je woning verplicht over een ventilatiesysteem beschikken. Zoals eerder aangekondigd gaat het S-peil binnenkort van S31 naar S28. Het goede nieuws voor jou is dat die verstrenging pas in 2022 van kracht gaat en dus niet vanaf volgend jaar, zoals eerst de bedoeling was. Bovendien is vanaf 2021 de zogenaamde 2%-regel van toepassing voor de hygiënische ventilatie-eisen van je huis. Concreet kan je die regel gebruiken om een kleine afwijking of minimale tekorten in de werking van je ventilatiesysteem te compenseren. Ook mag je vanaf 2021 voor het eerst verschillende ventilatiesystemen met elkaar combineren.

Wil je een volledig overzicht van alle EPB- wijzigingen? Check de site van het Vlaams Energieagentschap.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/ver-bouwen-in-2021-aan-deze-veranderde-epb-eisen-moet-je-voldoen/