livios logo

Verstrenging S-peil wordt een jaar uitgesteld

Heb je plannen voor een nieuwbouwwoning? Dan heeft de Vlaamse regering goed nieuws voor jouw budget. De verstrenging van het S-peil en de extra kosten die dat met zich zou meebrengen, worden een jaar uitgesteld. In afwachting van een evaluatie blijft het verplichte S-peil voor nieuwbouw dus voorlopig staan op 31 en wordt pas in januari 2022 verlaagd naar 28.

S-peil

Het S-peil of schilpeil drukt in één getal de energie-efficiëntie van de bouwschil uit. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winter- en hete zomerdagen en beoordeelt of de nieuwbouwwoning een energie-efficiënte vorm heeft. Hoe minder energie er nodig is om de temperatuur in de woning op peil te houden, hoe lager het S-peil. Vandaag ligt het verplichte S-peil voor een nieuwbouwwoning op 31.

Protest Bouwunie

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de energie-efficiëntie tegen januari 2021 te verstrengen naar een S-peil van 28 maar dat ziet de bouwsector niet zitten. Uit een bevraging van de Bouwunie blijkt immers dat nieuwbouwwoningen daardoor 5 tot 10% duurder zullen worden. “Denk maar aan de extra zonwering, extra isolerende beglazing en duurdere isolatiematerialen die nodig zijn om een S-peil van 28 te halen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie.

huis bouwen metselen werf ruwbouw


© Getty Images  

duurzaam bouwen


© Getty Images  

Averechts effect

“Als mensen verplicht worden om hun budget te spenderen aan duurdere spouwmuurisolatie, driedubbele beglazing en dubbele dakisolatie blijft er minder budget over om te investeren in bijvoorbeeld hernieuwbare energie” voegt Waeytens toe. “Bouwers zullen zo bijvoorbeeld eerder kiezen voor een klassieke condensatieketel dan voor een zuinige warmtepomp, waardoor het S-peil een averechts effect krijgt.”

Uitstel

Op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de Vlaamse regering besloten om de invoering van de strengere energie-eisen een jaar uit te stellen. De minister wil eerst de resultaten kennen van een analyse door het Vlaamse Energieagentschap die in de loop van dit jaar klaar moet zijn. De verstrenging van het vereiste S-peil naar 28 is dus ten vroegste voor januari 2022.

E-peil

Naast het uitstel voor het S-peil, heeft de Vlaamse regering nog een andere maatregel genomen die de bouwnormen wel aanscherpt. Vanaf 2021 zakt het verplichte E-peil van 70 naar 60. Het gemiddelde E-peil na renovatie lag immers al stelselmatig onder het huidige eisenniveau, waardoor er marge was voor de aanscherping naar E60 die eigenlijk pas voor 2025 was gepland. 

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/verstrenging-s-peil-wordt-een-jaar-uitgesteld/?utm_source=Livios&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=week-23-2020_nl