livios logo

Vliegen er straks drones boven je huis?

Hangen er straks letterlijk problemen boven je hoofd? Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening, Joke Schauvliege (CD&V), denkt er namelijk aan om de jacht in te zetten op bouwovertredingen met behulp van drones. Dat meldt de krant Het Belang van Limburg. Een proefproject in Anderlecht moet de haalbaarheid in kaart brengen.

Dé grote vraag die meteen rijst: mag dit wel zomaar?


  

Wat met privacy?

Heb je geen vergunning voor je nieuwe aanbouw? Ben je niet zeker of je een vrijstelling geniet voor je carport, tuinhuis en poolhouse? Het zijn dit soort (potentiële) bouwovertredingen die Schauvliege met het project hoopt op te sporen. Al ligt er momenteel nog geen concreet plan op tafel.

Er staat wel een proefproject in de gemeente Anderlecht op stapel. Het doel: illegale bijgebouwen opsporen met behulp van een drone. De gemeente denkt er ook aan om een warmtecamera te installeren op de drone, om na te gaan welke woningen voldoende geïsoleerd zijn.

Dé grote vraag die meteen rijst: mag dit wel zomaar? Wat met je privacy? Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie is duidelijk: zolang je niet herkenbaar in beeld komt en alle veiligheids- en privacyregels gerespecteerd worden, is zo’n controle best mogelijk in de toekomst. Bovendien moet de drone op een wettelijke minimale hoogte vliegen. Ook minister Schauvliege hamert op het belang van privacy.

Wat is jouw visie hierop? Mogen drones volgens jou zomaar ingezet worden om onze woningen te controleren? Praat erover mee op het Livios-forum.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vliegen-er-straks-drones-boven-je-huis/