livios logo

Wat is het verschil tussen geëxtrudeerd en geëxpandeerd polystyreen?

Vraag

Wat is het verschil tussen geëxtrudeerd polystyreen en geëxpandeerd polystyreen en klopt het dat er een van die twee na verloop van tijd krimpt? En wat is de K-waarde voor 8 cm dikte?

Antwoord

"Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt gemaakt door kleine pareltjes in een gesloten systeem te verwarmen met stoom, waardoor ze expanderen, zachter worden en aan elkaar kleven", vertelt isolatiespecialist David Verhoeven. "Uit de grote kubus EPS die uit deze stoomketel komt, snijdt men nadien platen. Geëxpandeerd polystyreen is verkrijgbaar in verschillende hardheden/densiteiten. Hoe meer pareltjes men in de ketel stopt, hoe harder het materiaal dat er zal uitkomen. Zo bestaan er polystyreenplaten van 15, 20, 25, 30 tot zelfs 60 kg/m³. In 30 kg/m³ zit tweemaal meer grondstof dan in 15 kg/m³.  Het prijsverschil is navenant. De isolatiewaarde verschilt naargelang de densiteit, evenals de drukvastheid. 15 kg/m³ is de meest voorkomende densiteit. De eerste drie weken krimpt polystyreen. Om die reden zal men de grote kubus soms laten rijpen alvorens hem te versnijden, waardoor er geen nakrimpeffect meer is.

 

Geëxtrudeerd polystyreen wordt gemaakt via een extrusieproces. Het wordt bijna altijd in plaatvorm gemaakt en de densiteit ligt meestal rond 30 kg/m³.  De lambda-waarde (de relatieve isolatie waarde van een bepaald materiaal, red.) kunt u het best opzoeken in de epb-database (www.epbd.be).

 

De U-waarde (men spreekt niet meer van K-waarde) voor de isolatie alleen is U=1/R, behalve voor vloeren op volle grond of krimpruimten. Deze wordt volgens een andere norm berekend en is van zoveel factoren afhankelijk dat ook beroepslui fouten maken in het bepalen van het K-peil van een woning).

 

Van polyurethaan wordt niet gezegd of het materiaal geëxtrudeerd dan wel geëxpandeerd is. Polyurethaan wordt fabrieksmatig gemaakt of op de bouwwerf gespoten. Polyurethaanplaten kunnen naargelang de bekleding die erop zit een andere lambda-waarde hebben."

De keuze van uw materiaal zal afhangen van de toepassing waarin u het wilt gebruiken.  Raadpleeg vooraf een vakspecialist (www.isolatieverhoeven.be).

Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/14576/wat-is-het-verschil-tussen-geextrudeerd-en-geexpandeerd-polystyreen/