livios logo

Een expert voor gevelscheuren?

Vraag

Ik heb een houtskelet/prefab woning van 2006 met een gepleisterde gevel. Die vertoont sinds enkele maanden een grote scheur in de voorgevel. De volledige hoek staat zo'n 1 à 1,5 cm van elkaar. Ook binnenin beginnen er meer scheuren te komen. Volgens de bouwfirma is dit normaal. Ik heb er geen vertrouwen in en iedereen die ik ken met zo'n woning heeft dit nog nooit gehad. Graag zou ik een externe expert laten komen. Waar kan ik zo iemand vinden en wat mag ik eventueel qua ‘herstellingen’ uitvoeren nu de winter voor de deur staat?

Antwoord

Het is inderdaad een goed idee om hier een onafhankelijk bouwexpert naar te laten komen kijken. Die zal de oorzaak van de scheur trachten te achterhalen en schrijft zijn bevindingen ook neer in een rapport. Blijkt het hier om een uitvoeringsfout te gaan, dan kan je de verantwoordelijke aangetekend in gebreke stellen hiervoor en een herstelling eisen. Best laat je deze controle zo snel mogelijk uitvoeren. Wacht alleszins met herstellingen totdat de expert de scheur heeft bekeken zoals die er nu uitziet.

Een bouwexpert kan je vinden via Google of via de Gouden Gids. Je kan ook terecht bij de Geschillencommissie voor de bouw. Deze verzoeningscommissie voor de bouwsector werd opgericht in 2001 door Test-Aankoop samen met Nacebo, de Confederatie Bouw en de Koninklijke Federatie der Architectenverenigingen. Voor meer inlichtingen: Verzoeningscommissie Bouw, Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel, 02/504.97.86.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/20636/een-expert-voor-gevelscheuren/