livios logo

Na-isolatie van spouwmuur: voor- en nadelen parels en glaswol?

Vraag

Zijn er soms problemen van vocht, specifiek voor de binnenmuur als de spouw opgevuld is? Bij EPS-parels spreekt men van dampopen, is dat ook zo bij glaswol? En wat zijn de voor- en nadelen van beide producten?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan onze panelleden van Kamp C. Dit is hun antwoord aan jou:

"Indien u een keuze van spouwisolatie wilt maken, dient u een technisch fiche en het ATG-certificaat te vragen aan de aannemer.  Deze informatie kunt u ook terugvinden op de website van de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw.

De isolatiewaarden van EPS-parels en minerale wol zijn met elkaar te vergelijken. Glaswol heeft een lambdawaarde van 0,034W/m.K ten opzichte van een lambdawaarde 0,033W/m.K voor EPS-parels. 

Belangrijk is dat het materiaal correct geplaatst wordt (zie plaatsingsvoorschriften op de ATG-fiche) én dat de omstandigheden voldoen:

  • Spouw minimum 5 centimeter
  • Buitenzijde van de muur niet geschilderd
  • Langs de binnenzijde pleisterwerk op de muren of een dampdichting
  • Laat de spouw onderzoeken op eventuele vervuilingen
  • Na het plaatsen kan er een infrarood controlefoto gemaakt worden

Er kunnen problemen ontstaan als de spouw wordt gevuld en er langs de binnenzijde geen dampremming (bijvoorbeeld pleisterwerken) zit. Hierdoor wordt de luchttransport door de gevel niet tegengehouden en kan die condenseren in de muur.

Daarnaast betekent isoleren ook ventileren. Door de spouw te vullen ben je de “ademende gevel” voor een stuk kwijt.

Ventileren moet, maar je hebt de keuze of je dit doet met ramen open of door een energiezuinige ventilatiesysteem.

Het vocht van badkamer, wc en keuken dienen direct naar buiten te worden geleid. Los dit op, voordat dit een vochtprobleem in het huis/gevel zelf wordt."

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/30812/na-isolatie-van-spouwmuur-voor-en-nadelen-parels-en-glaswol/