livios logo

Buren willen veranda en tuinhuis met carport plaatsen. Kan dit?

Vraag

Wij wonen in een rijwoning. Deze zomer hebben we onze tuin volledig gerenoveerd. O.a. het plaatsen van een terras naast een groot stenen kot van de buren waar wij zicht op hebben en dat dient als afscheiding tussen onze tuinen.

Nu wil onze buurvrouw dit betonnen kot afbreken en een veranda plaatsen. Voor ons geen probleem, maar door de afbreekwerken zal ons terras dus niet meer aansluiten en openingen vertonen. Kan dit zomaar? Ze wil ook nog een groot tuinhuis bouwen met carport. Deze zal aan de achterzijde gesloten zijn zodat we nog meer schaduw hebben in onze tuin. Kunnen wij aan beide problemen iets doen? 

Antwoord

Het staat je buur vrij zijn ‘kot’ af te breken. Kijk eerst even na of de muur van je buur geen gemene muur was. Het is niet duidelijk aan de hand van jouw vraag om te beoordelen hoe de situatie daarna zal zijn.

Overleg met je buur is dan allicht aangewezen zodat er geen schade is aan jouw terras. Informeer desnoods bij de dienst stedenbouw van jouw gemeente of de werken van jouw buur vergunningsplichtig zijn.

Het feit dat je meer schaduw zal kennen is inherent aan nabuurschap. Enkel indien het evenwicht tussen buren verstoord is en de hinder bovenmatig is kan je reageren. Schaduw valt daar niet onder.

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/35444/buren-willen-veranda-en-tuinhuis-met-carport-plaatsen-kan-dit/