livios logo

Buur bouwt lager. Wie moet hoogteverschil opvangen?

Vraag

Onze buur bouwt lager dan onze woning. Wie moet het hoogteverschil tussen beide bouwgronden opvangen? Wij wonen nl. op een helling en onze buur, die lager ligt op de helling, heeft de grond uitgegraven waardoor zijn woning lager komt te liggen en er ook een hoogteverschil is tussen beide gronden.

Er werd niets gedaan om het hoogteverschil op te vangen, er werd enkel uitgegraven.

Antwoord

Als er in de bouwvergunning van de buren een reliëfwijziging is toegelaten, kunnen zij zonder problemen hun terrein aanhogen of verlagen. De opvang van regenwater is ook wettelijk geregeld en valt onder het burgerlijk recht. Dit bepaalt dat elke eigenaar als goede huisvader maximaal moet instaan voor de opvang van het regenwater op zijn eigendom. Je moet dus zelf zoveel mogelijk regenwater opvangen opdat je buurman niet abnormaal veel hinder heeft van het regenwater dat op jouw perceel valt.

Als je een afdak hebt dat uitgeeft op de perceelsgrens, moet je dit van de nodige goten voorzien, opdat je buurman geen hinder heeft van het regenwater dat van het afdak druppelt. Een afsluiting tussen beide percelen op de perceelgrens is een gedeelde kost. Zetten de buren een afscheiding op hun eigen perceel, dan hoef je daar niet voor mee te betalen.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/35450/buur-bouwt-lager-wie-moet-hoogteverschil-opvangen/