livios logo

Kan ik mij verzetten tegen servitude?

Vraag

Kan ik mij verzetten tegen de servitudeweg die langs mijn eigendom loopt?

De servitudeweg is een (voetgangers)toegang tot een tweede openbare weg van een complex van serviceflats. Dit complex heeft volgens notariële akte een uitweg naar de eerste openbare weg. Het complex van serviceflats (NV) heeft het perceel naast mij gekocht en onmiddellijk terug verkocht met een erfdienstbaarheid: servitudeweg voor voetgangers naar de tweede openbare weg, met poortje en slot. Aan alle bewoners (meestal eigenaars) en personeel van de (100) serviceflats wordt een sleutel toegekend, wat hen een uitgang achteraan het domein geeft en extra comfort.

De buur krijgt ook een maandelijkse vergoeding voor de servitudeweg. Kan ik deze niet noodzakelijke servitudeweg laten verbieden door de vrederechter of een compensatie vragen voor een houten afsluiting tussen mij en de servitudeweg of de servitudeweg laten verleggen verder van mij woning?

Antwoord

Als je je wil verzetten tegen deze servitude kan je bij minnelijke oproeping voor de Vrederechter vragen dat er een alternatief komt voor deze servitude. Een minnelijke oproeping vraagt geen procedurekosten en kan je volledig zelf behandelen, zonder noodzakelijke tussenkomst van een advocaat. Meteen zal je dan weten, zelfs al is er geen akkoord, wat het oordeel van de rechter is.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/35576/kan-ik-mij-verzetten-tegen-servitude/