livios logo

Aannemer mogelijk failliet: kan ik contract annuleren?

Vraag

Een jaar geleden hebben wij bij een aannemer een offerte getekend voor de verbouwing van ons woonhuis. Deze week is de werfleider bij ons langsgeweest om de definitieve opmeting voor aanvang der werken te doen. Tijdens het gesprek met die werfleider blijkt echter dat de betreffende aannemersfirma ondertussen in financiële problemen zit en dat er op verschillende werven problemen gerezen zijn omdat leveranciers geen materialen meer willen leveren.

In onze offerte staat dat we 10% voorschot moeten betalen na "definitieve opmeting". Dat zou in principe betekenen dat we meer dan 10.000 euro gaan moeten betalen aan een aannemer die waarschijnlijk binnen een paar weken failliet zal verklaard worden. Bij navraag - via een boekhouder, de jaarrekeningen van betreffende aannemer laten checken- blijkt de informatie te kloppen. De firma zit in zeer woelig water. In onze offerte staat bovendien ook nog dat als we de werken zouden willen laten annuleren, er een verbrekingsvergoeding van 25% moet betaald worden.

Is het vermoeden van een nakend failissement een gegronde rede om het overeengekomen voorschot niet vooraf te betalen? Kunnen we alsnog het contract annuleren?

Antwoord

Hier zijn toch wel indiciën om je betaling aan te houden. Maar met de eventuele ontbinding van de overeenkomst moet omzichtig te werk gegaan worden. Ik denk dat je er best aan doet om deze firma formeel om garanties te verzoeken, alsook duidelijke afspraken. 

Dat je een eventuele uitstap best stap voor stap voorbereidt. Vraag eventueel kort raad aan een advocaat. Beter te vroeg, wanneer problemen zijn te vermijden, dan naderhand, wanneer inderdaad een grote schadeclaim wordt ingesteld.

Advocaten en Bemiddelaars Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/35577/aannemer-mogelijk-failliet-kan-ik-contract-annuleren/