livios logo

Architect levert slecht werk: hoe aanpakken?

Vraag

Ik heb in september (2018) met de architect samen gezeten om ons huis te tekenen, maar ten tijden van de bouw en vlak ervoor heb ik een aantal dingen bevonden waar ik niet over te spreken ben. Ik heb nooit een overeenkomst met hem getekend, maar heb wel twee van de vier facturen betaald. Nadat hij aanmaningen stuurde voor factuur drie heb ik constant niet gereageerd, tot gisteren. Toen belde hij en heb ik hem verteld waarom ik niet betaal, zie hieronder.

- Ik heb constructietekeningen gevraagd eind november 2018, en heb heel vaak een reminder gestuurd via WhatsApp/mail/telefoon. Uiteindelijk heb ik ze ontvangen begin maart (na zelfs eerst nog met fouten: breedplaatvloer i.p.v. kanaalplaat, terwijl dit meermaals gemeld was). Gevolg is dat de prijzen van beton, hijpalen etc. veel hoger waren dan begin december 2018 (10%).

- Hij kwam bij mij langs met detailtekeningen van een ander huis (oftewel hergebruik van spullen, wat mag uiteraard). Daarom heeft hij ook weinig uren gedaan, en vind ik dus het bedrag veel te hoog.

- De maten van de eerste verdieping kloppen niet (ene muur is langer dan de andere). Daar kwamen we achter tijdens het metselen, dus moesten we toen bekijken hoe we de binnenmuren moesten doen (metselaar, aannemer en ik).

- Alles m.b.t. leidingen en afvoeren, mechanische ventilatie etc. heb ik zelf moeten afstemmen met aannemers, want niks gebeurde door de architect, waardoor ik dus ook meer kosten had door aannemers.

- Het bestek van de architect klopt totaal niet. Alle 'geraamde kosten' zijn veel te laag.

- Hij heeft geen tijd hoeven te bestedenaan het vergelijken van aannemers, omdat ik er al één had.

- Hij zou ook moeten adviseren wat voor warmtepomp ik moet hebben, dus de berekening maken voor mijn wens waar de pomp aan moet voldoen. Heeft hij ook niet gedaan en dit alles heb ik zelf moeten uitvinden, wat ook veel tijd gekost heeft, want alle waterpompleveranciers maken hun eigen berekening (appels vs peren).

Vraag is nu, hoe sterk sta ik in een eventuele zaak?

Antwoord

Het is niet duidelijk welke overeenkomst je afsloot met je architect. Kennelijk is er geen schriftelijke overeenkomst. Kennelijk zijn er ook geen werfverslagen? Je hebt een aantal facturen betaald, wat de overeenkomst tussen partijen alleszins aantoont. Omvang en inhoud van de overeenkomst is dus niet gekend. 

Hoe dan ook, indien je meent dat de architect fouten heeft begaan en/of zijn werk niet volgens de regels van de kunst heeft uitgevoerd, kan je dit best schriftelijk meedelen door de factuur schriftelijk te protesteren. 

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Bouwregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/vraag/35578/architect-levert-slecht-werk-hoe-aanpakken/