livios logo

Waar mag je straks nog bouwen in jouw gemeente?

Het verhaal is bekend. We moeten dringend plaats maken voor de natuur. De komende jaren mogen we almaar minder grond inpikken om te bebouwen. In 2040 is het zelfs helemaal gedaan met grondhappen. Vlaanderen wil nu snel en duidelijk in kaart brengen waar we later nog mogen wonen.

Vlaanderen wil over zo’n 13.000 hectare woonuitbreidingsgebied beslissen waar nog gebouwd mag worden, en waar niet.

Foto Livios
  

“Niet sowieso gaan bebouwen”

Tegen 7 juli moeten alle 308 Vlaamse gemeenten beslissen welke stukken grondgebied in aanmerking komen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil daarna alles in kaart brengen.

Het gaat in totaal om zo’n 13.000 hectare woonuitbreidingsgebied. Het is niet automatisch zo dat elke are hiervan koste wat kost bebouwd moet worden. We moeten namelijk slimmer leren omgaan met ons ruimtegebruik. Claimt de gemeente een gebied niet als toekomstige bouwgrond, dan blijft dat wel voor altijd open ruimte.

“Laat een stukje bouwgrond open”

Hoe kan jij meewerken aan een aangenamere toekomst voor jou, je gezin en je buren? Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck heeft hier een duidelijke mening over: “Begin met een derde van je bouwgrond níet te claimen. Dat geldt zowel voor bouwheren als projectontwikkelaars (...) Laat staan dat we nog vrijstaand zouden bouwen. We rijden ons vast in rotswol en zonneboilers. Maar het gaat over de grotere visie. We moeten terug naar de essentie!”

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/waar-mag-je-straks-nog-bouwen-in-jouw-gemeente/