livios logo

Wat bracht 2018 en wat heeft 2019 in petto voor (ver)bouwers?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Welke opvallende veranderingen vonden er in 2018 plaats in de bouwsector en voor welke uitdagingen staan we in 2019? Drie experts beantwoorden deze vragen: gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens, voorzitter van Pixii professor Michel De Paepe en directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw Marc Dillen.

Jean-Pierre Waeytens: “Inspelen op digitalisering”

Jean-Pierre Waeytens Bouwunie

"Een andere belangrijke uitdaging voor de bouw is het attent inspelen op de digitalisering", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.


© Bouwunie  

Wat was het voorbije jaar de meest opvallende gebeurtenis in de bouwwereld?

2018 was een goed jaar voor de bouw vindt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “De Bouwunie-bouwbarometer scoort al het hele jaar boven de evenwichtsgrens van 100,0. De Vlaamse bouwondernemers zijn met andere woorden optimistisch. Pijnpunten blijven de erg scherpe concurrentie en de krappe arbeidsmarkt. Nieuw én van belang voor de bouw dit jaar is de door Bouwunie sinds lang gevraagde en nu eindelijk bekomen lastenverlaging in de bouw. Die is echt nodig om de buitenlandse concurrentie te kunnen trotseren. Met de invoering van de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid zijn de bouwbedrijven niet zo gelukkig.

Wat zal voor 2019 de grote uitdaging zijn in de bouwsector?

De verwachtingen voor 2019 zijn wat minder gunstig volgens Waeytens: “De eerste tekenen van een economische afkoeling steken de kop op en de regeringscrisis creëert extra onzekerheid. In de aanloop naar verkiezingen zien we altijd een politieke standstill maar die begint nu vroeger dan verwacht. Het interprofessioneel overleg start dan weer veel later dan gewoonlijk. Hierdoor zal ook het sectoraal overleg opschuiven. Een andere belangrijke uitdaging voor de bouw is het attent inspelen op de digitalisering. Die gaat snel en vertaalt zich in nieuwe technologieën, innovatieve producten en andere werkmethodes. De bouwbedrijven moeten mee zijn om te kunnen voldoen aan de nieuwe verwachtingen van de markt en (ver)bouwers.”

Michel De Paepe: “Focussen op circulair bouwen”

Michel De Paepe Pixii

"De klimaatuitdaging is groot. We moeten de renovatiegraad dringend, maar dan ook zeer dringend opdrijven", zegt professor Michel De Paepe, voorzitter van Pixii.


© Pixii  

Wat was het voorbije jaar de meest opvallende gebeurtenis in de bouwwereld?

“Ongetwijfeld de keuze van de Vlaamse regering om fossiele brandstoffen in gebouwen af te schaffen”, zegt professor Michel De Paepe, voorzitter van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen. “Denk concreet aan maatregelen zoals het nakende verbod op stookolieketels en de beslissing om bij nieuwe verkavelingen vanaf 2021 de gebouwen niet langer aan te sluiten op aardgas, maar te verwarmen via een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet… Dit is de meest progressieve stap van 2018 in het realiseren van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het is tekenend dat men ook op het niveau van de Vlaamse regering inziet dat fossiele brandstoffen eindig zijn, dat het verhaal stopt. Er is geen discussie meer of afstappen van die fossiele brandstoffen al dan niet nodig is. De ‘mindset’ is er eindelijk, en dit zal een boost geven voor innovaties en investeringen in nieuwe technologieën zoals energieneutraal bouwen.”

Wat zal voor 2019 de grote uitdaging zijn in de bouwsector?

“Als pionier willen we met Pixii iedereen mee krijgen op de trein van circulair bouwen. De klimaatuitdaging is groot, ons gebouwenpark draagt daarin een grote verantwoordelijkheid en we moeten de renovatiegraad dringend, maar dan ook zeer dringend opdrijven. Enkel door de krachten te bundelen kunnen we het tij doen keren.”

Marc Dillen: “Toekomst is digitaal”

marc dillen

“De toekomst van de bouw is digitaal en smart”, zegt Marc Dillen.


  

Wat zal voor 2019 de grote uitdaging zijn in de bouwsector?

“De toekomst van de bouw is digitaal en smart, zowel voor het bouwproces als voor het resultaat, of het nu om een woning, een wijk of infrastructuur gaat”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Nu al hebben 40% van de dronetoepassingen te maken met transportinfrastructuur. Artificiële Intelligentie zal in de bouw op ruime schaal kunnen worden toegepast. BIM (Building Information Modelling) is ook volop in opmars. De grotere bouwbedrijven passen dit al toe. De kleinere zullen de komende jaren volgen. Al deze evoluties zullen betere data opleveren, waardoor het bouwproces vlotter verloopt en het gebouwenbeheer makkelijker wordt. Dit zal leiden tot meer tevredenheid bij de bouwer en meer comfort.”

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/wat-bracht-2018-en-wat-heeft-2019-in-petto-voor-ver-bouwers/