livios logo

"We mogen geen extra open ruimte meer bebouwen tegen 2050"

Tegen 2050 nemen we geen extra natuur of openliggende grond meer in voor nieuwe woningen, bedrijven of wegen. Althans, als het van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Joke Schauvliege (CD&V), afhangt. Zo lezen we in De Morgen. In de plaats moeten we oude verkavelingen verbouwen of afbreken.

Vlaanderen is te klein

Vlaanderen is vandaag de dichtst bebouwde regio in Europa. Elke dag komen er negen voetbalvelden aan beton en asfalt bij.

Foto Danneels
  

Het doel kadert in het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Dat plan moet de Vlaamse ruimtelijke ordening een compleet nieuwe look geven in de toekomst. Vlaanderen is vandaag de dichtst bebouwde regio in Europa. 

Schauvliege wil vanaf 2050 een zogenaamde betonstop om de open ruimtes te redden. Als er dan toch bijgebouwd wordt, dan moet de gemeente erop toezien dat er in de plaats een stuk open ruimte, bijvoorbeeld in de vorm van natuur, bijkomt.

Weg met oude verkavelingsvoorschriften

Wat betekent dat voor ons? Dichter bij elkaar wonen wordt onvermijdelijk. Net als kleinere woningen en bouwen in de hoogte.

Een van de manieren waarop minister Schauvliege dit wil realiseren, is door de verouderde verkavelingsvoorschriften af te schaffen. Die zorgen voor te grote woningen en geven weinig beweegruimte om eventueel naar een kangoeroewoning te gaan of om helemaal af te breken. De maatregel moet zorgen dat we flexibeler kunnen omgaan met nieuwe bebouwing.

Verplicht groen

Een andere maatregel is de ‘groennorm’. Meer groen per bouwgrond, of per verkaveling. Zoals bijvoorbeeld een grote gedeelde tuin of parkje. Dit moet ervoor zorgen dat het leefbaar blijft als we dichter bij elkaar gaan wonen.

De toekomstplannen liggen binnenkort voor bij de Vlaamse regering. Tegen volgend jaar moet het plan helemaal klaar zijn.

15 dingen die je moet weten over bouwregelgeving


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwregelgeving/we-mogen-geen-extra-open-ruimte-meer-bebouwen-tegen-2050/