Pro & contra: houtskeletbouw vs traditioneel bouwen?

“De Belg heeft een baksteen in de maag.” Die uitspraak raakt meer en meer versplinterd, letterlijk én figuurlijk. Steeds vaker kiezen bouwers voor een houtskeletbouwwoning. Maar voor welke bouwmethode kies je nu het best? We vroegen het aan Sarah Gevaert van Sibomat en Patrick Horemans van Splendid Woningbouw.

  • houtskeletbouw

Houtskeletbouw - Sarah Gevaert (Sibomat)

Pro

Snel bouwproces

Het optrekken van een wind- en waterdichte ruwbouw is slechts een kwestie van dagen. Dat komt omdat de wanden en vloeren doorgaans op voorhand in de productiehallen gemaakt worden. Dat heeft twee voordelen: het bouwproces verloopt razendsnel én de structuur van de woning wordt in ideale omstandigheden gemaakt. Binnen vier à zes maanden na de start van de werkzaamheden is een houtskeletbouwwoning al klaar voor oplevering.

  • _AGB1261.JPG
    Foto Dewaele Bouwbedrijven

Budgettaire troef

Een onterecht vooroordeel is dat houtskeletwoningen duurder zouden zijn dan traditioneel gebouwde huizen. Maar door de gebruikte materialen en werkwijze is deze bouwmethode net een budgettaire troef. Hout is een minder zwaar bouwmateriaal, en speciale funderingstechnieken zijn dan ook minder vaak nodig. Bovendien bespaar je ook op eventuele huur- en arbeidskosten, omdat een houtskeletwoning al na enkele maanden klaar is.

Ecologisch bouwmateriaal

Wanneer volgroeide bomen gekapt worden, komen er jonge exemplaren in de plaats. Ook de verwerking van hout tot een houtskeletbouwwoning is een relatief milieuvriendelijk proces. De constructie van houtskeletelementen heeft heel wat minder impact op klimaatverandering dan een traditioneel opgebouwde wand. Dat komt omdat het energieverbruik en de CO2-uitstoot bij het productieproces beduidend lager zijn dan bij andere materialen.

Minder energieverbruik

Niet alleen de productie houdt rekening met het milieu. Ook door te wonen in een houtskeletbouwwoning draag je een steentje bij aan het milieu. Je hoeft namelijk minder te verwarmen, waardoor je ook minder CO2 uitstoot.

Makkelijk aanpasbaar

Naar de toekomst toe is houtskeletbouw ook een slimme keuze. Elk gebouw evolueert mee met de bewoners. Met houtskeletbouw kan een ruimte eenvoudig worden aangepast, zonder veel kap- en breekwerk. Ook uitbreiden is makkelijk, zelfs in de hoogte. Een extra verdieping plaatsen bovenop een bestaand gebouw is in houtskelet makkelijk realiseerbaar.

Contra

Akoestiek

De akoestiek kan in vele houtskeletbouwwoningen nog verbeterd worden. Dat was vooral vroeger een probleem. Nu zijn daar wel oplossingen voor, maar die worden nog niet overal toegepast.

  • huis bouwen metselen werf ruwbouw
    © Getty Images

Traditioneel bouwen - Patrick Horemans (Splendid Woningbouw)

Pro

Snelle afwerkingstijd

Het bouwproces zelf mag bij houtskeletbouwwoningen dan misschien wel sneller zijn, je moet het huis natuurlijk in productie steken. En als je die twee factoren samentelt, woon je op het eind van de rit minstens even snel in een traditioneel gebouwd huis. De totale duur van zo’n bouw ligt ongeveer op tien maanden.

  • nieuwbouw huis bouwen werf
    Foto Building Factory BVBA

Variabele prijs

De prijs van traditioneel bouwen valt zeker mee, maar het hangt natuurlijk ook af van wat je wil. Wil je een BEN-huis, of eerder een huis dat voldoet aan de normale voorwaarden? Die factoren spelen allemaal mee in de prijs. Bij een traditioneel gebouwd huis betaal je misschien meer aan de werkuren, maar hout is dan weer een duurder bouwmateriaal. Het is dus een dubbeltje op z’n kant.

Blijvende marktwaarde

Ik denk dat de Belg nog steeds een traditioneel gebouwd huis verkiest. Na 50 jaar blijft een stenen huis nog even solide, terwijl een houtskeletbouw eerder te maken kan krijgen met vochtproblemen. Een traditioneel gebouwd huis is dan ook een goede investering voor later.

Geen geluidsoverlast

Een traditioneel gebouwd huis is ook qua geluidsisolatie zeker een goede keuze. Bij een huis in houtskeletbouw bestaan ook de plafonds in hout. Wanneer er iemand op de eerste verdieping loopt, kan je dat hout onder vaak horen kraken. Maar dat heeft natuurlijk ook z’n charmes.

Contra

Minder ecologisch

Het materiaal dat wij bij onze woningbouw gebruiken, is minder ecologisch dan het materiaal dat gebruikt wordt bij houtskeletbouwwoningen. Hout is een natuurlijk en ecologisch materiaal, terwijl onze materialen dat vaak niet zijn.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media