Pro & contra: passiefhuis in houtskeletbouw of op traditionele wijze?

Passiefhuizen zijn in België aan een opmars bezig. Er is keuze tussen passiefhuizen in houtskeletbouw of op traditionele bouwwijze met een bakstenen en een spouwmuur. Lisanne Govaerts van Arkana en Christophe Van Bever van Bostoen Woningbouw sommen de positieve punten van beide bouwtechnieken op.

Arkana: houtskeletbouw

 • arkana
 1. Dampopen constructie
  Een goed geconstrueerde passiefwoning in houtskeletbouw is een ‘ademende woning’. De volledige buitenwand wordt lucht- en winddicht opgetrokken, maar steeds met een dampopen structuur. Deze dampopenheid zorgt voor een gezond binnenklimaat.

 2. Kwalitatief en snel
  De voorbereidende werken aan het houten skelet gebeuren in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De periode dat de structuur is blootgesteld aan weersinvloeden is minimaal. Na twee weken is het skelet al gemonteerd en winddicht, zodat de binnenafwerking onmiddellijk volgt terwijl buiten de gevelwerken worden uitgevoerd. Bovendien is houtskeletbouw een lichte constructie en dus gemakkelijk te monteren. Ook laat het toe om leidingen zoals ventilatiebuizen makkelijk in te verwerken of in te bouwen. De isolatie is verwerkt in de wanden waardoor de dikte van de muren beperkt blijft. In principe is een passieve houtskeletwoning reeds na 5 à 6 maanden instapklaar.

 3. Onmiddellijk een droog en gezond binnenklimaat
  Door de snelle opbouw van het skelet beschik je onmiddellijk over een droge en gezonde woning. Er is nagenoeg geen bouwvocht. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat vanaf de ingebruikname van de woning. Het laat bovendien toe om meteen in de afwerking te voorzien en er geen beginstookkosten moeten worden ingerekend door het vermijden van bouwvocht (tot 5.000 l water voor een traditionele woning).

 4. Goedkope fundering
  Houtskeletbouw is een lichtere constructie en bijgevolg is er ook een lichtere fundering vereist, wat een besparing oplevert. Ook mogelijkheid tot bouwen op minder draagkrachtige grond.

 5. Thermische accumulatie
  Thermische accumulatie heeft bij houtskeletbouw een kleiner vermogen dan traditionele bouw. Dit is deels op te vangen door een goede cementchape op het gelijkvloers en de verdieping die het accumulatievermogen verhogen. Door het plaatsen van een goede zonwering met automatische zon- en winddetector kan de woning perfect worden beschermd tegen oververhitting.

 6. Voordelen van hout
  Hout isoleert veel beter dan beton of steen. Ook absorbeert het veel geluid. Daarnaast heeft hout het vermogen om de vochtigheidsgraad te regelen. Wie bouwt met hout, bouwt op een ecologisch verantwoorde wijze: vernieuwbare basisgrondstof, recycleerbaar bouwmateriaal…

Bostoen Woningbouw: traditionele bouwmethode

 • passiefhuis
  © Woningbouw Bostoen
 1. De traditionele 'baksteen in de maag'
  De Belg is en blijft een gewoontedier. De baksteen biedt de mensen nog steeds een groter gevoel van zekerheid en duurzaamheid. Vandaar dat Bostoen passiefhuizen plaatst voor en door mensen met een baksteen in de maag.

 2. Goede warmte-opslagcapaciteit
  Door de sterke thermische capaciteiten van steen behoudt de woning een constantere temperatuur. Zo blijft de woning tijdens de zomermaanden langer fris en in de winter altijd aangenamer warm. Door deze thermische massa kunnen we vaak een aangenaam zomercomfort garanderen zonder extra dure zonnewering.

 3. Isolatie
  Passiefhuizen volgens de traditionele bouwmethode leveren een continue en ononderbroken isolatie. Omdat er geen houten stijlen in de muur zitten, volstaat een muuropbouw van 45 cm om met een 18 cm dikke ononderbroken spouwisolatie een zeer goede passiefhuisisolatie te behalen. De dakstructuur is dampopen opgebouwd om het hout steeds optimaal te kunnen laten uitdrogen.

 4. Akoestiek
  Door zijn massa levert een traditioneel gebouwd passiefhuis ook een sterke akoestische isolatie van de buitenomgeving. Het ideale voorbeeld hiervan is ons kijk-passiefhuis in Lochristi. Gelegen langs een superdrukke steenweg, is het er binnen toch zeer rustig en stil.

 5. Vocht
  Stenen zijn van nature minder gevoelig voor vocht. Als we dit gegeven terugkoppelen naar ons Belgische klimaat dan zien we meteen het voordeel van de baksteen. Denken we maar aan regenachtige periodes tijdens de opbouw van de woning. Elke woning, in welke bouwwijze dan ook, komt tijdens de opbouw minstens enkele dagen in de regen te staan. Baksteen zal dan ook volledig uitdrogen.
  Onze unieke manier van prefabricatie garandeert bovendien een maximale kwaliteitscontrole in de productiehallen en een aanzienlijke verkorting van de bouwtijd op de werf, waardoor ook bouwvocht tot een minimum beperkt blijft.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media