livios logo

36 meter hoge glazen rots knipoogt naar koning Arthur

Het architectenbureau Råk-Arkitekur heeft met een wel heel apart ontwerp een wedstrijd gewonnen om het cultureel centrum in Enfield Park te bouwen. De Zweden lieten zich duidelijk inspireren door de geschiedenis van deze plek in Londen, waar ooit Camelot zou gestaan hebben, het kasteel van koning Arthur.

Cultureel centrum met een scherp randje

Het resultaat is een cultureel centrum in de vorm van een 36 meter hoge rots. Die staat voor de rots waar Arthur ooit het zwaard Excalibur zou hebben uitgetrokken. Ondanks de imposante hoogte, zal het gebouw echter niet meteen opvallen. De buitenkant wordt immers bekleed met een spiegelachtige film, die de omgeving zullen reflecteren. Het resultaat aan de binnenkant is een immense open ruimte.

Glazenwassers mogen hun ambities al opbergen: de buitenkant is zelfreinigend.


  

De zwaardachtige lichtkoepel in het plafond refereert naar het zwaard Excalibur.


  

Die koepel bundelt het licht zo dat het cultureel centrum een soort vuurtoren wordt.


  

Vuurtoren

Bovenaan het gebouw komt er een glazen structuur van 7 meter die overdag het licht naar binnen laat vloeien. ‘s Avonds gebeurt precies het omgekeerde: dan wordt het licht in het gebouw zo gebundeld dat het cultureel centrum een soort vuurtoren wordt.

Meer info op Råk-Arkitekur

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/36-meter-hoge-glazen-rots-knipoogt-naar-koning-arthur/