livios logo

4.000 bezoekers op PassiveHouse 2008

Ruim 300 professionals waren aanwezig op het internationale passiefhuis symposium.

Foto Livios
  

Afgelopen weekend vonden 4.000 bezoekers de weg naar PassiveHouse 2008. De site van Tour&Taxis in Brussel stond 3 dagen in het teken van energiezuinige en passieve woningen. En dat er in die sector aan innovatie geen gebrek is, ondervond onze reporter op het symposium dat aan de beurs voorafging.

De beurs PassiveHouse die Passiefhuis-Platform vzw (PHP) en Plate-forme Maison Passive asbl (PMP) samen organiseren, start naar goede gewoonte met het passiefhuissymposium. Op deze voor de sector toonaangevende studiedag verzamelden afgelopen vrijdag 24 nationale en internationale gerenommeerde sprekers voor een publiek van ruim 300 professionals.

25 passiefscholen

Ministers Frank Vandenbroucke en Evelyne Huytebroeck gaven de aftrap voor het symposium.

Foto Livios
  

Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) opende het symposium met een toespraak waarin hij de bouw van 25 passiefscholen aankondigde. “De bouw van passiefscholen is de kers op de taart van een veel ruimer beleid voor energiezuinige scholenbouw. Door de hogere energieprijzen moeten scholen immers almaar meer werkingsmiddelen aan energie besteden. Als ze die kosten kunnen drukken, houden ze meer geld over voor hun inhoudelijke werking.”
Brussels energieminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) mocht als tweede plaatsnemen op het spreekgestoelte. Zij benadrukte de talrijke steunmaatregelen en acties die de Brusselse regering heeft genomen om bouwen en renoveren via de passiefhuisstandaarden te bevorderen. “Vandaag bevinden wij ons duidelijk op een scharniermoment wat het rekening houden met de energiedoeltreffendheid en de milieuprestaties van gebouwen betreft”, voegde ze er nog aan toe.

Laagdrempelig passief

Een interessante nieuwigheid stelde Bram De Bruycker (3Db) voor tijdens zijn presentatie “Massief/Passief”. Samen met baksteenfabrikant Wienerberger en isolatiebedrijf Recticel Insulation ontwikkelde hij een bouwprocédé om passiefhuizen op te trekken volgens de massiefbouwmethode met bakstenen. “Tot nu toe zijn alle passiefhuizen gebouwd volgens het principe van de houtskeletbouw. Een schitterende methode, maar je moet de kandidaat-bouwheer twee keer overtuigen. Eerst om over te stappen op houtskeletbouw. Dan een tweede keer om te kiezen voor een passiefhuis. Onze massieve methode is toegankelijker voor het grote publiek, want we worden allemaal geboren met een baksteen in onze maag”, klinkt het.
Meer informatie over deze bouwmethode en foto’s van een eerste project vind je op www.massiefpassief.be.

Passieve details

Wout Hilderson lichtte (PHP) de nieuw ontwikkelde bouwdetails toe.

Foto Livios
  

Stefan Van Loon: "Er is nog een kloof tussen het aantal gestarte passiefhuisprojecten en het aantal uitgereikte certificaten."

Foto Livios
  

Wouter Hilderson van PHP stelde tijdens zijn uiteenzetting een reeks nieuw ontwikkelde bouwdetails voor, die met de steun van het Vlaamse Gewest, binnen het Presti 5-programma gerealiseerd werden. Aan de hand van 3D-animaties en 2D-plannen toont dit innoverende project hoe een passiefhuis stap voor stap is opgebouwd, zowel voor houtskeletbouw als voor massiefbouw. Bijzonder interessant voor architecten, studiebureaus en aannemers. “Maar zeker ook voor de particuliere bouwer”, vindt Wouter Hilderson. “De duidelijkheid van de animaties is ook voor de leek zeer vatbaar en geeft overzichtelijk weer hoe een passiefhuis in elkaar zit. Bovendien kunnen architecten dit materiaal gebruiken om kandidaat-bouwers beter te informeren.”
Op www.bouwdetails.be kan je de animaties gratis raadplegen.

11 gecertificeerde passiefhuizen

Passief bouwen wint gestaag aan populariteit. Toch zijn er in ons land nog maar 11 gecertificeerde woningen en 2 dienstgebouwen. “Er bestaat een koof tussen het aantal passiefhuisprojecten dat gestart wordt en het aantal certificaten dat wordt uitgereikt”, vertelt Stefan Van Loon van PHP. “Dat komt onder andere omdat niet voor elk passiefhuis een dossier ingediend wordt. Bovendien zijn er nog dossiers die zullen binnenkomen. Het is zo dat de woning helemaal af moet zijn, vooraleer we de PHPP-berekening aan de praktijk kunnen toetsen.”

Info: www.passiefhuisplatform.be

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/4000-bezoekers-op-passivehouse-2008/