KEUZEWIJZER: welke bouwtechniek past het best bij jouw woondromen?

Mortel, beton en stenen vormen samen maar één manier om een woning mee op te trekken of uit te breiden. Als (ver)bouwer heb je een pak meer keuzes dan je denkt. We overlopen de meest, maar ook de minder bekende bouwmethodes in ons land. In beeld en in woord.

1. Traditioneel metselwerk: de kracht van traditie

Bouwen op de traditionele manier – met dragende binnenmuur, spouw en gevel - is nog altijd veruit de populairste bouwmethode bij bouwers én aannemers. Lees meer.

 • traditionele bouwtechniek snelbouwstenen
  Foto Porotherm

2. Houtskeletbouw: het ecologische alternatief

10 % van alle nieuwbouwwoningen heeft een houten draagstructuur. In meer dan 8 op de 10 gevallen gaat het dan om houtskeletbouw, dé meest bekende houtbouwtechniek. Lees meer.

 • houtskeletbouw
  Foto ARKANA

3. CLT (Cross Laminated Timber): snel, licht en beresterk

Nóg sneller dan houtskeletbouw, licht en enorm sterk. Deze relatief nieuwe bouwmethode combineert het ecologische karakter van hout met maximale ontwerpvrijheid. Lees meer.

 • CLT
  Foto Livios

4. Systeembouw: volautomatisch bouwen in sneltreinvaart

Dit is het summum van automatisering: alle constructiedelen (gevel én dak) komen kant-en-klaar naar je werf. In hooguit vijf werkdagen heb je een bijna volledig afgewerkte ruwbouw. Lees meer.

 • systeembouw
  Foto Livios

5. Staalskeletbouw: minimale bouwtijd, maximaal ruimtegebruik

Droom jij van een open, ruimtelijke woning met een industrieel kantje? Vergeet dan het klassieke metselwerk. Wat jij nodig hebt, zijn stalen kolommen en liggers! Lees meer.

 • staalskeletbouw
  © Bessems Staalarchitectuur

6. Staalframebouw: ook voor doe-het-zelvers…

Hetzelfde principe als houtskeletbouw, maar dan met stalen profielen. Resultaat? Een lichte, snelle én flexibele bouwtechniek waar je ook zelf mee aan de slag kan! Lees meer.

 • staalframebouw
  Foto SKELLET

7. Betonbouw: strak, strakker, strakst

Zweer jij bij een modernistische, minimale en strakke architectuur? Met betonbouw heeft alles wat je nodig hebt om buiten de lijntjes te kleuren. Lees meer.

 • huis beton woning betonbouw keuzewijzer nl
  Foto Concrete House

8. Isolerende bekistingsblokken: Duplo voor volwassenen

Minder bekend, maar zeker niet minder interessant! De aannemer (of jijzelf) stapelt de isolerende blokken op elkaar. Daarna worden ze volgestort met beton en staat je ruwbouw recht! Lees meer.

 • isolerende bekistingsblokken
  Foto Livios

9. Stro- en kalkhennepbouw: de complete bio-beleving

Wat als je een houten draagstructuur combineert met een bio-ecologische isolatie en afwerking? De meest natuurlijke woning die je je kan voorstellen! Lees meer.

 • stro- en kalkhennepbouw
  Foto Livios

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media