livios logo

Patrick en Marleen kozen voor houtskeletbouw: “In 9 maanden de klus geklaard”

Derde keer, goede keer, moet Patrick gedacht hebben toen hij voor de derde keer aan een nieuw bouwavontuur begon. Samen met zijn vrouw Marleen schakelde hij Arkana in om een houtskeletbouwwoning te bouwen in Dessel voor hun nieuw samengesteld gezin. Omdat Patrick al meerdere keren gebouwd had, wist hij heel goed wat hij wou: de tuin en de natuur maximaal naar binnen halen. “En dat is uitstekend gelukt.”

Patrick en Marleen hebben in totaal vier kinderen. Zowel zijn als haar woning waren te klein voor hun nieuw samengesteld gezin. “De bouw van onze nieuwe woning moest voor ons snel vooruitgaan. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom we hebben gekozen voor houtskeletbouw. Terwijl de bouw van een traditionele woning al snel langer dan een jaar in beslag neemt, is de volledige klus bij houtskeletbouw op zo’n negen maanden geklaard. Eind 2017 werd de eerste schop in de grond gestoken en zo’n negen maanden later, in september 2018 zijn we in ons nieuwe huis getrokken.”

Modern met een warme toets

Het koppel kocht een diepe bouwgrond van 11 are met uitzicht op een achterliggend weiland. “We vonden het belangrijk om de natuur en het daglicht maximaal in onze woning te integreren”, vertelt Patrick. “We hadden beiden een voorkeur voor een moderne bouwstijl met warme tinten. Zowel voor de afwerking van de buitenkant als binnen in onze woning.” 


  

Foto Arkana
  

Foto Arkana
  

Foto Arkana
  

Wensen omzetten in ontwerp

Patrick en Marleen zochten een bouwfirma die hun ideeën en wensen kon vertalen naar een ontwerp. “Toen we voor het eerst samenzaten met de architect, werden we vergezeld door een bouwadviseur. Hij hielp ons om bepaalde keuzes te verwoorden en bekeek de ontwerpen van de architect bouwtechnisch. Zo controleerde hij of bepaalde architecturale keuzes niet onnodig duur zouden uitvallen.”

Indeling op maat

De indeling van de woning is volledig op maat van het gezin ontworpen. “We creëerden op de benedenverdieping een volledige woonfunctie voor Marleen en mezelf”, zegt Patrick. “Op de eerste verdieping en de zolder hebben we alle slaapkamers voor de kinderen voorzien. Inclusief hun eigen badkamer en leefruimte. Op deze manier verloopt de ochtendpiek veel vlotter.”

Klaar voor veranderende gezinssituatie

Daarnaast is de woning klaar voor meerdere opties in de toekomst. “Als het later ooit nodig zou zijn, dan kunnen we door een bijkomende trap te plaatsen de bovenverdiepingen volledig afsplitsen van het gelijkvloers. Op die manier kunnen we twee volwaardige wooneenheden creëren.”

Foto Arkana
  

Foto Arkana
  

Foto Arkana
  

E-peil van 8  

De halfopen houtskeletbouwwoning is erg energiezuinig. “Een bewuste keuze”, volgens Patrick. “Met een E-peil van 8 zijn we bijzonder ver gegaan op vlak van energiezuinig- en duurzaamheid. Zelfs bijna tot een passiefwoning. We wilden gerust iets meer investeren in duurzame materialen en technieken. Deze meerkost betaalt zich later dubbel en dik terug.”

Verwarming én koeling

Het gezin koos voor zonnepanelen op het dak en voor een warmtepomp met grondboring. “Die voedt onze vloerverwarming en zorgt voor sanitair warm water. In de zomer zorgt dit systeem voor een passieve koeling. Onze ramen hebben bovendien driedubbele beglazing en zijn uitgerust met buitenzonwering.”

Bouwen binnen budget

Toen het ontwerp vastlag en de belangrijkste technische knopen waren doorgehakt, kregen Patrick en Marleen een helder zicht op het financiële plaatje. “Dankzij de gedetailleerde offerte hadden we een duidelijk zicht op de prijs van het basisproject, met daarnaast mogelijke supplementen voor vrijblijvende opties. Door deze transparante manier van werken, stonden we nooit voor onaangename verrassingen”, besluit Patrick.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/54742/patrick-en-marleen-kozen-voor-houtskeletbouw-in-9-maanden-de-klus-geklaard/