livios logo

Andere bouwtechnieken in beeld

Een recente polling van Livios bracht aan het licht dat de modale Belg een traditioneel gebouwde woning verkiest boven andere bouwtechnieken. Niettemin zijn die laatsten, met een marktaandeel van 34 procent, aan een opmars bezig. Wij stellen de belangrijkste constructietechnieken aan je voor.

Houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw is de snelle bouwtermijn een belangrijke troef.

Foto Arkana

Houtskeletbouw is met 18 procent marktaandeel (volgens onze enquête) de populairste alternatieve bouwwijze. De techniek is al meer dan honderd jaar ingeburgerd in de Verenigde staten en bovendien ook populair in Scandinavië. Niet een stenen constructie maar een houten skelet vormt de basisstructuur van de woning. Dit skelet is opgebouwd uit horizontale en verticale kepers. De methode oogst bijval bij liefhebbers van ecologisch bouwen. Bovendien vormt de snelle bouwtermijn een belangrijke troef. Op enkele weken staat het skelet en kunnen de buitenmuren en de binnenbeplating geplaatst worden.

De gevel bestaat meestal uit een parement van gevelstenen zodat je aan de buitenkant niet kan zien dat het om een houtskeletwoning gaat. Ook binnenshuis merk je daar in principe niets van.
Wat de isolatiewaarde betreft, is een houtskeletwoning vergelijkbaar met een traditionele woning. Vooral de aard en de dikte van het isolatiemateriaal zijn bepalend. Nu bestaan er ook aangepaste isolatiematerialen die specifiek ontwikkeld werden voor de isolatie van houtskeletwoningen.

Een houtskeletwoning heeft veel minder massa dan zijn traditionele tegenhanger. Daardoor kunnen de funderingen minder sterk uitgevoerd worden. Minder massa wil ook zeggen dat het minder lang duurt vooraleer de woning op temperatuur is, maar anderzijds wordt die warmte minder goed opgeslagen dan bij stenen muren, waardoor houtskeletbouw sneller afkoelt.

Massieve houtbouw

Bij massieve houtbouw worden houtbalken op elkaar gestapeld. Deze balken blijven in principe zichtbaar aan de binnenzijde.

Foto Livios

Vijf procent van de Livios-bezoekers opteerde in de enquête voor massieve houtbouw. Dit is net als houtskeletbouw een snelle en droge bouwmethode waardoor je vlugger kan intrekken in de woning. De woning bestaat ruwweg uit op elkaar gestapelde houten balken, verankerd met stalen stangen en verbindingsplaten. In de balken worden op voorhand openingen gemaakt voor de doorvoer van leidingen, stopcontacten, enz. Dat wil dus zeggen dat je dit vooraf goed moet plannen. Achteraf nog bijkomende leidingen of stopcontacten plaatsen zal moeilijk zijn, tenzij je met opbouwsystemen werkt. In tegenstelling tot houtskeletbouw blijft bij massieve houtbouw de balkenstructuur aan de binnenzijde meestal wel duidelijk zichtbaar. Aan de buitenkant zien deze woningen er door de band genomen hetzelfde uit als traditionele woningen.

Metaalskeletbouw

Metaalskeletbouw is populair bij liefhebbers van strakke, moderne architectuur.

Foto Concept building company

Metaalskeletbouw is samen met vezelbetonbouw de jongste telg onder de alternatieve bouwwijzen en is volgens onze polling al goed voor 6 procent van dat alternatieve marktsegment. Helemaal nieuw is de techniek niet. Want in de industriebouw is het zelfs een van de meest gebruikte bouwtechnieken, die nu ook zijn intrede doet in de particuliere woningbouw.
Metaalskeletbouw valt vooral in de smaak bij liefhebbers van strakke, moderne architectuur. De structuur bestaat uit een metalen skelet. Er zijn voor het overige dus geen dragende muren waardoor je voor de verdere indeling veel vrijheid geniet. Metaalbouw wordt meestal gecombineerd met lichte materialen, zoals bijvoorbeeld een gepleisterde wand van cellenbeton.

Vezelbetonbouw

Bij vezelbouw wordt het beton niet met wapeningsijzers versterkt, maar vermengd met vezels.

Foto Concrete House

Vezelbetonbouw vertegenwoordigt volgens onze enquête 2 procent van de markt van alternatieve bouwtechnieken. De methode is komen overwaaien uit de bouw van kelders en vloeren. In plaats van het beton te versterken met wapeningsijzers worden er vezels onder het beton vermengd. Wanden en zelfs volledige woningen worden nu met deze techniek gebouwd. De belangrijkste troeven zijn snelheid en constructiesterkte.
De wanden worden met behulp van een systeembekisting ter plaatse gestort. De gladde betonwanden maken een pleisterlaag overbodig en mag je meteen overschilderen of behangen. Inbouwdozen voor schakelaars worden mee ingebetonneerd. Vermits de buitenmuren enorm stevig zijn, zijn er minder binnenmuren nodig zodat je een grotere flexibiliteit hebt voor de indeling van de ruimtes. Aan de buitenzijde worden deze woningen meestal afgewerkt met een isolatielaag en een gevelpleister.

Systeembouw (prefab)

Vooral de projectbouw kiest steeds meer voor geprefabriceerde constructies.

Foto

In de projectbouw wordt steeds meer geopteerd voor geprefabriceerde constructies (3 procent in de Livios-enquête). Door alles zo veel mogelijk op voorhand te produceren in de fabriek en vervolgens op de werf te monteren gaan de werken sneller vooruit hebben weersomstandigheden minder invloed. Ook de kans op constructiefouten is veel kleiner. Dat geldt niet alleen voor industrie- of projectbouw, maar ook voor de woningbouw.
Bij enkele woningbouwers kan je je volledige huis op voorhand in de fabriek laten samenstellen. De wanden worden dan horizontaal geproduceerd. Aan de buitenzijde bestaan de wanden uit gevelstrips, aan de binnenzijde bevindt zich een gladde laag afwerkingsbeton die rechtsreeks geschilderd of behangen kan worden. Tussen de binnen- en buitenwand spuit men een laag polyurethaan. Omdat alles in de fabriek al wordt samengesteld (voegwerk, dorpels, ventilatieroosters, enz.) verloopt de afwerking meestal een stuk vlotter. De muren worden met een kraan geplaatst en met ijzeren haken aan elkaar verankerd. Let wel op: als je voor deze methode kiest, ben je verplicht om je woning af te werken met gevelstenen.

Geëxpandeerd polystyreen

Bekisten is een vak apart, maar door gebruik te maken van het systeem met bouwblokken van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) verloopt dat heel vlot en gemakkelijk. Je kan het nog het best vergelijken met Legoblokjes die je op elkaar stapelt. Zo ontstaan holle wanden waar nadien beton in gestort wordt. Na het storten en het uitdrogen krijg je stevige wanden van beton met aan weerszijden een isolatielaag van geëxpandeerd polystyreen. Aan de buitenzijde wordt meestal een parement van gevelstenen geplaatst en aan de binnenzijde wordt de woning ook op dezelfde wijze afgewerkt als een traditionele woning.

De architect

Kiezen voor een alternatieve bouwwijze heeft meestal ook consequenties voor de keuze en de taak van de architect. Bij het ontwerp moet immers al rekening gehouwen worden met de bouwmethode en niet elke architect is met alle bouwtechnieken even goed vertrouwd. Vaak gaat het ook om sleutel-op-de-deurwoningen waarbij je eerst de bouwfirma contacteert die je vervolgens in contact brengt met een architect waar zij vaak mee samenwerkt. De inbreng van de architect is in dat geval meestal veel kleiner dan bij traditioneel gebouwde woningen.
Hoewel het niet vaak gedaan wordt, is het anderzijds perfect mogelijk om zelf een architect een plan te laten uittekenen en dit vervolgens door een bouwfirma te laten uitvoeren die gespecialiseerd is in een bepaalde bouwtechniek. In dat geval raden we je wel aan dat je dit op voorhand bespreekt met de bouwfirma zodat de architect weet waarmee hij rekening moet houden.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

13 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/andere-bouwtechnieken-in-beeld/