livios logo

Betonwoning in twee maanden tijd met nieuwe bouwmethode

De levering van de wanden op de werf

Foto Concrete House
  

Bovenaanzicht woning met holle wanden

Foto Concrete House
  

Een met beton opgevulde wand

Foto Livios
  

Steven en Alex Van Olmen

Foto Livios
  

Kant-en-klaar

Foto Concrete House
  

Concrete House in Olen is de eerste Belgische particuliere woningbouwer die bouwt volgens het holle wandprincipe. Deze wanden worden op de werf geleverd en ter plaatse volgestort met beton. Voordelen zijn onder meer een korte bouwtijd en een minimum aan dragende binnenmuren.

Sinds 2004 bouwt Concrete House al vrijstaande ééngezins- en meergezinswoningen op basis van een betonstructuur. “We bouwden de woningen met een bekistingssysteem, het ging sneller dan de traditionele woningbouw, maar kon toch nog beter. Met het nieuwe principe is een woning regen- en winddicht na twee maanden,” legt zaakvoerder Alex Van Olmen uit.

Compact

De productie van vloerplaten en de holle wanden gebeurt in een Duitse fabriek, op de werf worden ze gevuld met beton. Door de stevigheid van de muren moet je maar een minimum aan dragende binnenmuren voorzien en kan je zeer compact bouwen. "De constructie is zo sterk als een bunker. Bovendien is er geen last van bouwvocht, want de platen zijn al gedroogd", stelt technisch en commercieel verantwoordelijke Steven Van Olmen.

Energiezuinig

Beton heeft de reputatie een kille bedoening te zijn. Steven Van Olmen weerlegt dit. “Beton absorbeert warmte en houdt deze lang vast. Je kan stellen dat beton werkt als een soort accumulatiekachel, want de warmte wordt langzaam vrijgegeven. Door de thermische inertie is het ’s zomers dan weer lekker koel. Bijgevolg heb je maar weinig energie nodig. Onze woningen hebben een K-waarde van minder dan 30 en een E-peil dat lager is dan 65.”

Bepleisteren onnodig

In tegenstelling tot beton dat uit een bekisting komt, zitten er hier geen gaatjes van luchtbellen in. Naden van de bekisting zijn er eveneens niet. "De betonmuren en de plafonds uitgevoerd met gladde breedvloerplaten moet je dus niet bepleisteren, je kan ze meteen beschilderen", aldus Alex. "Een isolatie van minimum 10cm pakt dan weer als het ware de volledige woning in en is perfect luchtdicht. De afwerking gebeurt met een duurzame siliconenbepleistering, andere afwerkingsmaterialen kunnen eventueel ook."

Besparen

Wat komt er kijken bij de uiteindelijke prijs? Daarin zitten de betonwerken, het dak, het buitenschrijnwerk (in alu), de gevelisolatie en de gevelafwerking (inclusief dorpels en plinten in blauwe hardsteen). Alle wachtbuisjes en contactdozen voor electra zijn al voorzien in de wanden. Bovendien zijn er geen bepleisteringswerken nodig, wat dus ook een enorme besparing inhoudt", verduidelijkt Alex.

Nadelen

Wat de voordelen zijn weten we, maar zijn er ook nadelen? Steven: “Het is zo dat je gebonden bent aan een strakke architectuur. Een Spaanse villa of zo zit er niet meteen in. De voorbereiding is heel belangrijk, als je dat al een nadeel zou kunnen noemen. De wanden arriveren op de werf met uitsparingen voor stopcontacten, lichtschakelaars en de ramen. Je moet dus duidelijk vooraf weten wat je wilt”, besluit Steven Van Olmen.

Info: www.concretehouse.be

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/betonwoning-in-twee-maanden-tijd-met-nieuwe-bouwmethode/