livios logo

Bouwen met beton: Legoblokjes stapelen met e-Block

Foto e-Block
  

Foto Livios
  

Een T-stuk

Foto Livios
  

De bekisting uit geëxpandeerd polystyreen wordt samengehouden door webs, die om de 20 cm in de panelen zitten ingesloten.

Foto e-Block
  

Paul Van de Putte, marketing en sales manager van e-Block.

Foto Livios
  

Als je bouwt met e-Block kan het aantal bouwdagen beperkt blijven tot 15 werkdagen.

Foto Livios
  

Wie denkt aan bouwen, denkt (meestal) aan bakstenen. Maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld met hout- of metaalskeletbouw, massieve houtbouw of systeembouw. Livios maakte bij e-Block in Heist-op-den-Berg bovendien kennis met een modulair bouwsysteem…

Het ICF-bouwsysteem (Insulated Concrete Form) is in Canada en de VS al zo’n 20 jaar het alternatief bij uitstek voor het daar erg ingeburgerde populaire houtskeletbouw. Niet alleen voor woningen, maar ook voor openbare gebouwen en zogenaamde ‘zero schools’, die netto geen energie verbruiken en geen CO² uitstoten.

Modulair bouwsysteem

“Het principe van dit modulair bouwsysteem is eenvoudig, maar vergt wel grondig denkwerk”, zegt Paul Van de Putte, marketing en sales manager van e-Block.

“Eén e-Block bestaat uit een dubbel geïsoleerde bekisting van geëxpandeerd polystyreen (EPS, expanded polystyrene), die na de plaatsing op de werf gevuld wordt met gewapend beton. De EPS-panelen worden samengehouden door webs, ankers die om de 20 cm in de panelen ingesloten zitten en die perfect de druk van het beton aankunnen. Standaard zijn de e-Blocks 2,44 m lang, 46 cm hoog en 15 cm dik.”

Blokken stapelen

De bouwblokken van e-Block worden net zoals legoblokjes op elkaar gestapeld, rechtreeks op de vloerplaat. Van zodra ze de eerste verdieping bereiken, worden ze op de bouw volgestort met gewapend beton, dat nadien nauwkeurig aangetrild wordt.

“Het grote voordeel van dit systeem is de bouwsnelheid. Naast de korte levertermijn, verloopt ook de constructie veel sneller dan bij de traditionele bouwmethodes. Het aantal bouwdagen kan beperkt blijven tot 15 werkdagen. Voor een verkaveling van 18 huizen in Mechelen bedroeg de ruwbouwtijd per woning zelfs maar tien werkdagen met 3 werkkrachten.”

Flexibiliteit troef

“Het e-Block-systeem is flexibel. Aannemers zijn minder afhankelijk van regendagen en hebben geen kraan of ander zwaar materiaal nodig voor de constructie. De blokken kunnen tot een derde van hun totaal volume dichtgeklapt worden, waardoor transport minimaal blijft. Architecten behouden dan weer hun creatieve vrijheid, want de blokken zijn beschikbaar in allerlei maten en vormen. En klanten zijn 3 maanden na de bouwaanvraag zeker van een supergeïsoleerde woning.”

Afwerking

Aan de binnenkant kan je het systeem afwerken met gipskartonplaten, die je rechtreeks op de wanden kan vastschroeven. Langs de buitenkant kan de afwerking bestaan uit gevelpleister (de blokken van het e-Block-systeem zijn al perfect recht), gevelsteen, klassiek pleisterwerk of sidings, die je ook weer rechtstreeks kan inschroeven.”

Extra isolatie is niet meer nodig en voor de elektriciteitsaansluiting kan er eenvoudig in het e-Block-materiaal een inkeping gemaakt worden ter grootte van de in te werken kabels. Geen vuil kapwerk meer dus. De afwerking is een volledig droog proces.

Prijs

“Dit systeem is zeker niet duurder dan een traditioneel bouwproject met dezelfde isolatie. Maar als je er rekening mee houdt dat je voor e-Block geen kraan nodig hebt en dat het bouwproces en de afwerking erg snel verlopen, kom je waarschijnlijk zelfs goedkoper uit. Het bouwen gaat ook een stuk sneller omdat de verschillende aannemers niet op elkaar moeten wachten. De elektricien kan al aan de slag als wij de bovenverdieping nog aan het zetten zijn.”

Systeem voor de toekomst

Architecten overtuigen van het e-Block-systeem is volgens Van de Putte zeker geen probleem. “Ze zijn overtuigd van het belang van betonbouw en ICF-bouw voor de toekomst, zeker door van de isolatiewaardes die deze gebouwen behalen. Zonder veel aanpassingen kan ons systeem trouwens ook voor passiefbouw gebruikt worden.”

“Voor onze kijkwoning in Mechelen werden gewoon dubbel glas en een klassieke vloer- en dakisolatie voorzien. Er zijn geen andere energiebesparende investeringen gedaan. Toch haalt deze woning een E-peil van 59 en een K-waarde van 31. Het bouwsysteem garandeert een luchtdichte, superisolerende, vocht- en koudebrugvrije woning”, besluit Paul Van de Putte.

Meer info op e-Block.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/bouwen-met-beton-legoblokjes-stapelen-met-e-block/