livios logo

CO2 als cement van de toekomst?

Per huis zou de CO2-besparing zo’n 5.000 kg bedragen. Op deze manier zou ook het mogelijk zijn om stenen, klinkers en tegels te produceren.


  

Koolstofdioxide of CO2 komt meestal negatief ter sprake in het nieuws. Het is dan ook een van de grote uitdagingen van de mensheid om de CO2-uitstoot drastisch in te perken en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Intussen zoeken heel wat wetenschappers naar manieren om het gas uit de lucht te halen en deze als het ware te recycleren. Ook in de bouwsector kan CO2 van pas komen, lezen we op De Redactie.

Bouwlijm

Zo werkt het bedrijf Carbstone Innovation momenteel samen met VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Het doel: cement overbodig maken. Hoe? Door gemalen metaalslakken (smeltafval) te mengen met zand, water en ten slotte CO2. Dankzij die laatste ontstaat er een chemische reactie die de elementen aan elkaar lijmt. Het proces zou meteen heel wat minder arbeidsintensief zijn dan bij het vormen van cement.

Per huis zou de CO2-besparing zo’n vijf ton bedragen. Op dezelfde manier moet het ook mogelijk worden om stenen, klinkers en tegels te produceren.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/co2-als-cement-van-de-toekomst/