livios logo

De Grote Houtbouwenquête: bijna 1 op 10 Belgen bouwt zijn huis met hout

Vandaag kiest bijna één op de tien Belgen voor houtbouw. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX bij 1.000 Belgen tussen 25 en 65 jaar, in opdracht van de Groepering van Algemene Aannemers van Houtbouw . “Te veel mensen kennen deze bouwmethode nog niet”, zegt algemeen directeur Patrice Dresse.

Populairder in Wallonië

De Groepering van Algemene Aannemers van Houtbouw liet een opinieonderzoek uitvoeren naar aanleiding van de Belgian Wood Day op zondag 31 mei, om te polsen hoe Belgen tegenover houtbouw staan. Momenteel woont slechts één op de tien Belgen in een woning waarbij houtbouw aan te pas kwam: 14% in Wallonië tegenover 7% in Vlaanderen. Meer dan één op twee bevraagden (53%) geeft aan dat ze in de toekomst wel voor houtbouw zouden kiezen.

huis werf houtskeletbouw houtskelet woning nieuwbouw bouwtechniek

53% geeft aan dat ze in de toekomst voor houtbouw zouden kiezen.

Foto Dewaele Woningbouw
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning houtskeletwoning

Voor 74% van de bevraagden staat houtbouw gelijk aan snelheid.

Foto Arkana
© STAM architecten  

Voor- en nadelen

Volgens Patrice Dresse kennen Belgen deze bouwmethode nog niet voldoende. Uit de enquête blijkt dat 49% van de bevraagden onvoldoende op de hoogte is van de voor- en nadelen van houtbouw. “Er moet op dat vlak nog een echte inspanning geleverd worden”, zegt Patrice Dresse. “Zeker nu de cijfers aantonen dat Belgen steeds meer geïnteresseerd zijn in deze bouwmethode.” Lees hier meer over de voor- en nadelen van houtskeletbouw.  

Snel en ecologisch

Voor 74% van de bevraagden staat houtbouw gelijk aan snelheid en 67% gelooft dat houtbouw een positieve impact heeft op het milieu en bijdraagt tot de vermindering van de ecologische voetafdruk. En dat klopt ook: houtbouw is een snelle bouwmethode. "De constructie wordt al in het atelier voorbereid waardoor ze minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden. En de muren hoeven ook niet te drogen in tegenstelling tot een traditionele bouw, waardoor je sneller kan schilderen en verhuizen”, zegt Patrice Dresse. “Daarnaast is hout ook een natuurlijke opslagplaats van CO2 waardoor de methode ook bijdraagt aan de strijd tegen klimaatopwarming.”

huis woning houtskeletbouw houtskelet

67% gelooft dat houtbouw een positieve impact heeft op het milieu en bijdraagt tot de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Foto Livingwood
  

houtskeletbouw houtskelet sleutel-op-de-deur SOD Qubic Line

35% van de bevraagden associeert houtbouw met brandgevaar. Maar deze vrees is ongegrond.

Foto Sibomat NV
  

Brandgevaar?

35% van de bevraagden associeert houtbouw met brandgevaar. Maar deze vrees is ongegrond. “Het brandgevaar bij houten woningen is gering en er kan worden geanticipeerd op hun reactie op vuur, wat het werk van de interventiediensten vergemakkelijkt”, stelt Patrice Dresse. “In veel woningen is de structuur beschermd met vuurbestendige gipsplaten. Er worden ook beproefde vuurbestendige technieken gebruikt. Bovendien kost een brandverzekering voor een houten gebouw niet meer dan voor een woning die met klassieke bouwmethoden werd gebouwd.” Lees hier hoe brandveilig houtbouw echt is.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/de-grote-houtbouwenquete-bijna-1-op-10-belgen-bouwt-zijn-huis-met-hout/