livios logo

Deze ark komt zonder dieren, maar met een prachtig uitzicht

Een steile heuvel en zo nu en dan aardverschuivingen of hevige regenbuien. Niet bepaald een optimaal lapje bouwgrond zou de doorsnee bouwheer denken. Toch rekende de eigenaar op zijn architect om een woning te bouwen die deze omstandigheden wel de baas kan. En toegegeven: de Poolse architect Robert Konieczny slaagde in zijn opzet. 

Het valt op, zo'n grote blok temidden van het groen in het Poolse Krakau. Om ervoor te zorgen dat het water moeiteloos weg kon stromen, creëerde de architect een omgekeerde dakcontructie. Daardoor heeft de woning veel weg van een ark. Eentje van beton dan wel, want in tegenstelling tot de Ark van Noah, dient dit exemplaar wél op z'n plaats te blijven ongeacht de plannen van Moeder Natuur. 

Grote glasvlakken, geen privacy?

De uitgestrekte glaspartijen betekenen een meerwaarde voor de woning. Ze zorgen enerzijds voor heel wat lichtinval, maar doen je ook optimaal genieten van het prachtige uitzicht op de glooiende heuvels. Boet de eigenaar daarom in op privacy? Toch niet. De architect voorzag een grote betonnen schuifdeur. Wanneer je deze opent, heb je een ruim terras. Indien gesloten, bedekt hij alle ramen aan één zijde waardoor je onmiddellijk meer privacy creëert.  

 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

 

Veiligheid

Naast privacy draagt de betonnen schuifdeur ook bij aan de veiligheid van de woning. Dat geldt ook voor de 'ophaalbrug' die de toegang tot de woning vormt. Zijn beiden gesloten, dan kom je het huis onmogelijk in. Enkel indien de eigenaar het wenst, geraak je binnen. Inbrekers maken dus geen schijn van kans.

Wat het interieur betreft, trok de architect de kaart van minimalisme. Hij liet de betonnen binnenmuren onbewerkt en koos voor een strak meubilair zonder al te veel franjes. En ook qua kleur hield hij het vrij sober, al heeft dat zo z'n redenen. Wie naar buiten kijkt, wordt namelijk overspoeld door groen. 

Bron: Roomed.nl

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/deze-ark-komt-zonder-dieren-maar-met-een-prachtig-uitzicht/