livios logo

Drie verdiepingen en toch zie je er maar één

Van ver lijkt het wel een bunker. Kom je dichterbij, dan krijg je slechts één verdieping te zien. Toch bestaat deze woning in het noordoosten van Bulgarije uit drie verdiepingen. Hoe dat kan? Door slim om te springen met de structuur en de inrichting van het huis.

Architectenbureau I/O Architects creëerde de illusie dat slechts één van de drie verdiepingen boven de grond ligt. Toch bevindt enkel de kelderruimte zich ondergronds. En die kreeg meteen een leuke bestemming mee: het werd een wijnkelder. 

Gesloten, maar toch open

Door de buitenkant van de woning volledig te omringen met schanskorven gevuld met keien, verstopten de architecten het gelijkvloers voor de buitenwereld. De weg naar binnen vind je langs een kleine opening die leidt naar de inkom en de garage. Enkel dat verraadt dat er meer schuilt achter deze gevel.

Langs de achterkant trokken de architecten de woning open. De slaapkamers, badkamers en - pluspuntje - sauna bevinden zich aan de achterkant van de woning op het gelijkvloers en kijken door middel van grote ramen uit op de tuin. Zo lijkt het wel of binnen en buiten in elkaar overlopen. Bomen bakenen de tuin af, waardoor niemand langs de grote ramen binnenkijkt.  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

 

Panoramisch uitzicht

De keuken, eetkamer en woonkamer situeren zich op de bovenverdieping. Deze is duidelijk kleiner dan het gelijksvloers. De architecten besloten de overtollige oppervlakte van het gelijkvloersdak in te richten als tuin. Terwijl je op de gelijkvloerstuin een balletje kan trappen of een plons kan nemen in het zwembad, geniet je op de bovenverdieping van een prachtig uitzicht. 

Doorheen de woning komen steeds dezelfde materialen terug: steen, hout en glas. Op de bovenverdieping speelde het architectenbureau een troef uit door te kiezen voor ramen van op de vloer tot aan het plafond. En dat voor de volledige ruimte. Het resultaat: een panoramisch uitzicht van 360 graden. 

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/drie-verdiepingen-en-toch-zie-je-er-maar-een/