livios logo

"Duurzaam bouwen is goed, bio-ecologisch is beter"

Bio-ecologisch bouwen is gestoeld op vier belangrijke factoren: materialen, energie, water en ruimte. Deze woonbenadering bekijkt deze vier thema’s zowel vanuit milieustandpunt als vanuit gezondheidsstandpunt.

Materiaal en energie

Bio-ecologisch bouwen steunt op vier hoekstenen: materiaal, energie, water en ruimte.

Foto Kamp C
  

Bio-ecologisch bouwen hangt niet samen met een bepaalde bouwstijl.

Foto Kamp C
  

Een eerste stap is om in plaats van de traditionele bouwmaterialen zoveel mogelijk te kiezen voor bio-ecologische alternatieven. Maak op het vlak van energie gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Water

Voor watergebruik is het belangrijk om regenwater in te zetten en te voorzien in een kleinschalige waterzuivering. Maar naast die technieken is de eerste stap natuurlijk een rationeel gebruik.

Ligging

Ook de ligging van de woning speelt een grote rol. Idealiter zijn de verplaatsingen en het aantal kilometers van de bewoners beperkt en kunnen ze optimaal beschikken over openbaar vervoer.

Beter voor het milieu én je kinderen

“Bio-ecologisch bouwen is veel beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en die van je kinderen”, motiveert Thoelen de keuze voor bio-ecologisch bouwen. “Onderzoek wijst uit dat steeds meer kinderen allergieën vertonen en dat veel huizen last hebben van chemische binnenhuisvervuiling. Die komt onder meer uit een aantal bouwmaterialen.”

Beperkte meerkost

“We krijgen dikwijls de vraag Hoeveel meer kost bio-ecologisch bouwen, vertelt Thoelen. “Dat hangt van meerdere factoren af, maar onze conclusie is toch dat de meerkost beperkt is. Ga ook doordacht om met je bouwbudget. Investeer eerst in een doorgedreven isolatie zodat je een degelijke bouwschil hebt.”

Van fermette tot moderne architectuur

“Bio-ecologisch bouwen kan met elke vorm van architectuur: van de ‘organische’ architectuur die men vaak met bio-ecologische gebouwen associeert, over de gewone huizen die men overal in Vlaanderen tegenkomt, de traditionele fermette, tot en met rechtlijnige en design architectuur.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/duurzaam-bouwen-is-goed-bio-ecologisch-is-beter/