livios logo

"Een passiefhuis bouwen, begint met een doorgedreven projectmatige aanpak."

Gert Deryckere bouwde een houtskelet passiefwoning. Zijn advies? "Alles begint bij een doorgedreven projectmatige aanpak."

Voor welk bouwmethode hebben jullie gekozen?

“Voor de bouw van onze passiefwoning hebben we gekozen voor houtskeletbouw.”

Met welke specifieke ingrepen ben je erin geslaagd om de energieprestaties laag te houden?

"Zorg voor een een doorgedreven projectmatige aanpak in nauwe samenwerking en overleg met het volledige bouwteam."


  

Het ventilatiesysteem werd achteraf nog uitgerust met geluidsdempers.


  

“We hebben extra aandacht besteed aan isolatie, oriëntatie, ventilatie en luchtdichtheid. Voor de beglazing hebben we geopteerd voor driedubbele beglazing. Tijdens de plaatsing moet je natuurlijk zorgen dat er geen koudebruggen ontstaan. Dankzij een goede luchtdichtheid zitten we aan 0,24 verversingen per uur.”

“Wij hebben gekozen voor een systeem D met warmterecuperatie en geïntegreerde warmtepomp voor de aanmaak van sanitair warm water. Verder hebben we ook nog zonnepanelen."

Wat waren de grote uitdagingen bij dit project?

"Het bouwproject was vanaf de start volledig in detail uitgetekend. Tijdens de bouwfase zijn er dan ook geen specifieke verrassingen opgedoken."

Wat zou je achteraf anders gedaan hebben?

“We hebben pas aanpassingen gedaan aan ons ventilatiesysteem. Dat maakte te veel lawaai. Het probleem is echter opgelost door geluidsdempers te plaatsen op de centrale aan- en afvoer.”

Heb je tips voor andere (ver)bouwers die passief willen (ver)bouwen?

“Zorg voor een een doorgedreven projectmatige aanpak in nauwe samenwerking en overleg met het volledige bouwteam: architect, de verschillende aannemers: van ruwbouw tot ventilatie.”

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/een-passiefhuis-bouwen-begint-met-een-doorgedreven-projectmatige-aanpak/