livios logo

Een woning van beton

De rol van beton in het bouwproces hoeft niet beperkt te blijven tot de funderingen, kelder of vloerwelfsels. Ook de muuropbouw kan je gedeeltelijk of zelfs volledig in beton uitvoeren. Er bestaan verschillende methodes: van ter plaatse gestorte binnenspouwbladen tot betonnen prefabpanelen. Noël Naert van sectorfederatie Febelcem/Infobeton.be geeft tekst en uitleg. Febelcem/Infobeton.be

Betonnen binnenspouwblad

baksteen gevelsteen spouwisolatie muuropbouw isolatie luchtspouw

De meest courante gevelopbouw: snelbouwblokken, isolatie, luchtspouw en gevelsteen.

Foto Terca
  

concrete house twee gladde betonwanden volgestort op de werf

Een premuur of holle wand: twee prefab betonwanden waartussen ze op de werf beton storten.

Foto Concrete House
  

beton welfsels zichtwerk ondergronds bouwen

Betonnen binnenmuren geven je interieur een heel andere look.


© Wolfenvis  

prefab beton sandwichpanelen

Een prefab sandwichpaneel met aan de buitenkant zichtbeton.

Foto Concrete House
  

prefab beton baksteen

Een volledig prefab betonpaneel, maar met een bakstenen uitzicht. De isolatie (3) zit ingepakt tussen twee betonlagen (2 en 4), met daarvoor een gevelsteen (1).


© Woningbouw Danilith  

beton constructie

De snelle ruwbouwwerken is een van de voordelen van betonbouw.

Foto infobeton.be
  

De gemetselde spouwmuur is de meest courante gevelopbouw: aan de binnenkant snelbouwblokken met daartegen de isolatie, een luchtspouw, en een baksteen aan de buitenkant.
"Je kan het binnenspouw- en buitenspouwblad echter ook optrekken uit betonmetselblokken", aldus Naert. "Zij worden meestal op de klassieke manier gemetseld, maar bepaalde bloktypes kan je ook verlijmen."

Ter plaatse gestort, prefab...

"Een andere optie is een gestorte of prefab binnenmuur, waartegen de isolatie en een dunne gevelafwerking komt." Dat kan een pleisterlaag zijn, panelen, hout, steenstrips ... Welke isolatie het meest geschikt is, hangt af van het type afwerking dat je kiest.
Het betonnen binnenspouwblad kan je op drie manieren realiseren. "De eerste optie is geprefabriceerde panelen. Optie twee is dat de muren ter plaatse in een bekisting worden gestort", vertelt Naert.

... of een mix?

"De derde mogelijkheid is een mix van beide: prefab betonnen elementen doen dienst als bekisting en worden volgestort met beton. Die betonnen elementen kunnen holle bekistingsblokken zijn, stepoc genoemd, of holle wanden. In dat laatste geval spreken we van premuren. Een premuur bestaat uit twee dunne betonschijven, aan de ene kant glad, aan de andere kant gewapend. De gewapende zijdes plaats je naar mekaar en de ruimte ertussen wordt volgestort met beton. Een recente innovatie is de premuur die niet met beton, maar met isolatie is gevuld. De jongere broer van het sandwichpaneel, zeg maar."

Interieur

Een gladde betonnen binnenmuur geeft je interieur een andere look dan een gemetselde wand. Bij een klassieke muuropbouw worden de snelbouwstenen aan de binnenkant van de woning bepleisterd. Die pleisterlaag vormt de basis voor behangpapier of een likje verf.
Bouwheren die voor een betonnen binnenmuur kiezen, laten het materiaal echter vaak zichtbaar. Zo ook architect Jurgen Baetens in zijn eigen woning: Een knap staaltje beton, … onder de grond! Hou er rekening mee dat de typische structuur je interieur mee zal bepalen. Maak dan ook duidelijke afspraken met je architect, aannemer en betonleverancier.
Niets houdt je echter tegen om je binnenmuren toch te bepleisteren, te schilderen, of met voorzetwanden te werken.

Betonnen buitenspouwblad

"Een andere opbouwmogelijkheid is om de isolatie volledig te omhullen met beton, zonder luchtspouw. Ook hier heb je weer een verschil naargelang de muren prefab of ter plaatse zijn gemaakt", vertelt Naert.

Ter plaatse gestort

Hoe gaat het ter plaatse storten in zijn werk? "Tijdens de eerste fase gieten ze het binnenspouwblad. In een tweede fase plaatsen ze hiertegen isolatie en dan volgt de buitenbekisting. Aangezien de beton er tegen wordt gestort, moet dit wel drukvaste isolatie zijn. Harde platen dus."

Prefab

"Dit hele proces kan je ook vervangen door prefab. In één bekisting worden binnenspouwblad, isolatie en buitenspouwblad gebetonneerd. Eerst stort men een laag beton. Dan volgt de isolatie. Daarop wordt dan de laatste laag gestort."
"Contactdozen en leidingen kan je allemaal meteen voorzien. Het resultaat is een kant-en-klaar betonnen paneel, dat met hijskranen wordt gemonteerd op de werf."
"Deze sandwichpanelen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor industrie-, kantoor- en appartementsgebouwen, maar architecten kunnen ze zeker ook toepassen in woningarchitectuur."

Exterieur

"Voor ter plaatste gestort beton is grondig overleg tussen architect, aannemer en betoncentrale een absolute must", alddus Naert. Alleen zo kan je zeker zijn dat je het gewenste uitzicht bereikt.
"Een andere optie is architectonisch beton. De prefabindustrie heeft een zeer breed gamma aan betontypes", besluit Naert.

Samenvattend

Ingedeeld naar oplopende wanddikte, kan je drie 'betonnen' bouwconcepten onderscheiden. Een overzicht van de opeenvolgende lagen van binnen naar buiten:

  1. Beton - isolatie - dunne gevelbekleding
  2. Beton - isolatie - beton
  3. Beton - isolatie - kleine luchtspouw - beton

Je hebt de keuze tussen prefab, betonmetselwerk, stortklaar beton of een combinatie. Je kan zowel binnen als buiten kiezen voor een afwerkingslaag of het beton zichtbaar laten.

12 dingen die je moet weten over bouwtechnieken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/bouwen/bouwtechnieken/een-woning-van-beton/